maskinentreprenoren logo

Krönika

Full fart framåt – men tyst

”Det går fort i hockey”,...

Lästid:  0 min

article

”Det går fort i hockey”, brukar maken säga. Inte vet jag något om hockey, men nog går allt rätt fort just nu.Det var ju nästan i går som jag tog premiärturen i en elhybridbil. Charmerades av tystheten, men togs snabbt ner på marken igen när ägaren stolt berättade att elräckvidden var hela åtta mil. Åtta mil, vilket trams! Sen dess har det hänt en del.

Enligt analysfirman Bloomberg­NEF finns idag 8,5 miljoner elbilar på klotet. Inom ett par år kommer vi att kunna välja mellan 500 olika modeller och om tjugo år är mer än varannan såld bil en elbil. Visst ligger bilbranschen lite före, men det börjar ta fart bland våra kraftmaskiner också.I höstas öppnade Volvo CE sin bokningssida för en kompakthjullastare och en minigrävare, båda helt eldrivna. Och de är inte ensamma; JCB, Epiroc, Wacker Neuson och många fler maskintillverkare är med i dansen.

Rudolf Diesel och Nicolaus Otto släng er i väggen! Eller?Det är med risk att förlora sitt förtroendekapital som man gör förutsägelser om framväxten av ny teknik. Kom ihåg den utskrattade IBM-chefen som spådde att världen i framtiden endast skulle ha ett behov av fem datorer. En trygg och ofarlig gissning borde väl vara att vi inom entreprenad­branschen får umgås med herrarna.

Diesel och Ottos mer än sekelgamla uppfinningar ett tag till. Trots deras stora nackdel, den helt remarkabelt urusla verkningsgraden, har ju uppfinningarna ändå flera fördelar. De står för väl beprövad teknik, miljoner och åter miljoner handhavare och mekaniker vet precis hur de ska hanteras. Och vi har en väl utvecklad infrastruktur för hantering av bränslet – även om oljans inverkan på den internationella maktbalansen tillför ett stort minus till kalkylen.

Men så var det ju det där med ketchupeffekten och hur fort allting går helt plötsligt. När tillräckligt många teknikpionjärer vågat språnget över trygghetsklyftan och anammat ny teknik brukar ju resten följa efter. Det är då proppen lossnar och vi badar i tomatsås.Själv ser jag nu fram emot en tyst tur i en helt elektrisk trettiotonsgrävare, gärna fullproppad med innovativa och fantasieggande tekniska lösningar. Tills dess lutar jag mig tillbaka och njuter av att jag får uppleva rätt teknikskifte. För nog ger herr Tesla och hans kompisar mer spänning än gamla stinkande Diesel och Otto.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer