maskinentreprenoren logo

Jag och min maskin

Full fart mellan jobben

Det är effektivitet som gäller när Dan Gustavsson är på jobb med sin bandtraktor. Jobben avlöser varandra under säsongen och trailern används ofta.

placeholder
Sofia Barreng

Lästid:  0 min

article
article Dan Gustavsson har funnit rätt storlek på sitt företag. Lagom stort för att kunna göra de flesta jobb, men tillräckligt litet för att vara flexibelt. Foto: Sofia Barreng

Du håller just på att lasta maskinen på trailer, vad var det för jobb du gjorde här och vart är du på väg?

– Jag har jämnat till en lertipp på landsbygden söder om Kalmar. Det tog bara tre timmar och nu ska jag och bandtraktorn vidare till ett jobb inne i Kalmar. Det ska byggas ett parkeringshus på en rivningstomt.

Är det typiska jobb för just den här maskinen?

– Det vanligaste vi gör är faktiskt bevattningsdammar. Det är ju ont om vatten i våra trakter och lantbrukare som har vallodling för mjölkproduktion eller potatisodling bygger mycket dammar nu. Det gäller både på fastlandet och på Öland.

Du har valt att inte utrusta bandtraktorn med maskinstyrning, varför det?

– Jag har ju laser och känner inte att det behövs mer än så. Just bevattningsdammarna kräver inte den sortens noggrannhet.

Du hade en Cat D6 innan, hur tycker du att den här maskinen är i jämförelse?

– En skillnad mot min förra bandtraktor är att den här maskinen drar enormt mycket adBleu. Jag får pytsa i 15-20 liter om dagen. Det är för mycket tycker jag.

– Annars är den fin att köra och det märks att de tänkt till om arbetsmiljön i hytten. Men det är klart att det känns i kroppen om man suttit och kört på moränmark en hel dag. Det går inte att komma ifrån när det gäller en maskin med metallband, man är ju i rörelse hela tiden, till skillnad mot en grävmaskin där man mest står stilla.

Din firma har ju alla typer av maskiner, minigrävare, hjulgrävare, bandgrävare, hjullastare, dumper och bandtraktor. Du har till och med fler maskiner än anställda förare. Hur har det blivit så?

– Det handlar om att jag vill kunna göra alla typer av jobb och lösa de uppgifter jag får. Jag är nog ganska lösningsorienterad och tycker det är roligt att göra jobben från början till slut. 

När du startade firma som 16-åring hade du ju bara en traktor och en rundbalspress, när fick du smak på att ha en lite större maskinpark?

– Det växte väl fram. Jag köpte min första grävmaskin 1991 och anställde min första förare strax efter det och sen har företaget vuxit till åtta personer på lönelistan. Min far hade grävmaskinsfirma sedan 1967 så jag har ju sett hur han arbetade.

– Nu har firman en bra storlek. Vi har maskiner för att göra många olika jobb, men firman är fortfarande så liten att jag kan vara flexibel. Det går fortare att ställa om när företaget inte är för stort.

Du och din sambo sköter fortfarande allt pappersarbete själva, på kvällstid. Hur funkar det?

– Det är klart att det kan kännas lite strävt. Men det är inte ett alternativ att anställa en person för att sköta kontoret, då måste firman bli större och det vill jag inte. Nettot blir inte med automatik större bara för att företaget blir större. 

Text:

Dan Gustavsson

Bor: Vassmolösa.

Ålder: 54 år.

Familj: Sambo två barn.

Utbildning: Naturbruksgymnasium, Förarbevis.

Anställning: Egen företagare AB Dan Gustavssons Maskinstation.

Lön: Ja.

Hobby: Sommarstugan.

Liebherr 736

Årsmodell: 2014.

Effekt: 150 kW.

Vikt: 22,6 ton.

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer