På ABT Betong i Norrsätra strax nordost om Sollentuna centrum håller Patrick Johansson som bäst på att spola rent i skopan på en Cat 938M mellan två körningar. Hans jobb är att mata anläggningen med råvaror och se till att allt flyter som det ska i produktionen.
Om och om igen fylls och töms den stora tvångsblandaren, som i cykler om bara knappt två minuter förvandlar en blandning av sten, cement och flytande kemikalier till färdig betong. Årligen lämnar nästan 40 000 kubikmeter betong anläggningen och körs i bilar till byggen både norr och söder om Stockholm. Det finns också planer på att utvidga verksamheten de kommande åren.
– Vi startar en ny anläggning i Södertälje i vinter och arbetar på att etablera oss i både Örebro och Göteborg, avslöjar vd Joakim Larsson.
Det har snackats mycket om cement på sista tiden. Att det gråa pulvret medför en stor miljöpåverkan, både vid brytande och tillverkning, har nog ingen undgått att bli varse. Runt om i världen pågår åtgärder för att gå över till hållbar energi vid tillverkningen. Flera tillverkare utvecklar dessutom metoder för så kallad ”Carbon Catching” som ska binda den koldioxid som oundvikligen frigörs i processen.
Samtidigt har vi ett mycket osäkert läge angående tillgången på cementens råvara, kalken. Sverige konsumerar till en övervägande del cement av kalk bruten på hemmaplan. Och tillika tillverkad av en dominerande aktör i en enda anläggning. När tillgången på kalk nu hotas hamnar hela Sveriges bygg- och anläggningsbransch i en situation som är skrämmande lik limbo.
När ABT Bolagen AB och Joakim Larsson började fundera på att tomten vid en av deras krossanläggningar norr om Stockholm lämpade sig bra för betongtillverkning var dagens cementkris ännu inte aktuell. Det handlade mer om att utnyttja möjligheterna i tomtens placering.
– Strax nordost om Sollentuna centrum hade vi en tomt som passade utmärkt för betongtillverkning. Här pågick krossverksamhet och det fanns plats över för något mer på tomten. Läget är dessutom mycket bra. Jag skulle vilja säga att det här området är norra Stockholms knutpunkt. Vi har nära till bygget av förbifarten, norrortsleden är inom räckhåll liksom storstäderna Stockholm och Uppsala. Det är ju ingen slump att Brandkåren Attunda placerats i området, konstaterar Joakim Larsson.