maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Gigantiskt solparksbygge till NYAB

NYAB har fått i uppdrag att bygga Finlands största solkraftpark - 800 miljoner kronor ligger i potten.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Det är Utajärvi i Norra Österbotten som ska få solkraft och beställaren är Skarta Energy som är ett samägt bolag mellan NYAB och CapMan-fonden CapMan Nordic Infrastructure II, där NYAB äger 40 procent. Foto: NYAB/Pressbild

Det är Utajärvi i Norra Österbotten som ska få solkraft och beställaren är Skarta Energy som är ett samägt bolag mellan NYAB och CapMan-fonden CapMan Nordic Infrastructure II, där NYAB äger 40 procent.

Det hela ska byggas på nedlagda torvmosseområden och ha en uppskattad kapacitet på 102,5 MWp och en årlig energiproduktion på 97 GWh (4 000 villor). Finlands arbets- och näringsministerium har beviljat projektet ett investeringsstöd på 13,3 miljoner euro. Solkraftparken är avsedd att kopplas till huvudnätet i enlighet med det anslutningsavtal som tidigare undertecknats med det finska stamnätsbolaget Fingrid.

Den första fasen av projektet, inklusive inköp och förberedande arbete, kommer att påbörjas omgående och finansieras av Skarta Energy:s majoritetsägare fonden CapMan Nordic Infrastructure II. Hela projektet beräknas vara slutfört under första halvan av år 2026.

- Förnybar energi är ett av NYAB:s huvudsakliga fokusområden. Vi är glada att kunna använda vår mångsidiga expertis inom energisektorn även inom solkraft, vid sidan av vår snabbt växande verksamhet inom vindkraft och kraftnätsoperationer. Avtalet med Skarta Energy är viktigt för hela vår finska organisation och det känns fantastiskt att fortsätta arbetet med att främja energisjälvförsörjning och den gröna omställningen tillsammans, säger Mikael Ritola, Senior Vice President för NYAB Finland.

Kontraktet följer på det ramavtal som tecknades i december 2022 och innebär att NYAB är Skarta Energy:s föredragna partner för framtida ingenjörsarbeten, inköp och byggnationer.

NYAB är grundat i Luleå, Sverige och är idag registrerat i Finland och noterat på Nasdaq First North Helsingfors. För närvarande förbereder NYAB en byte av hemvist till Sverige och siktar på en samtidig notering på Nasdaq First North Premier Growth Market i Sverige under första halvåret av 2024.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer