maskinentreprenoren logo

Ledare

Glöm inte ta på säkerhetsbältet

placeholder
Micael Appelgren, Chefredaktör

Lästid:  0 min

article

Det var ordentlig fart på branschen rakt in i semestern. Sysselsättningen i byggbranschen var starkare än på länge, rekordfå konkurser, efter-frågan hög och orderstockarna fyllda. Byggfaktas statistik visade på uppgång över nästan hela fältet, och arkitekter och konsulter satt och ritade på framtida projekt i högre grad än på länge. Och så firade vi på Svenska Maskinmässan på Solvalla som om allt var som vanligt.

Men se upp nu i höst. Materialpriserna är rekordhöga, dieselpriset går inte ens att kommentera utan svärord. Maskiner går inte att få tag på i tid, och att rekrytera är fortsatt svårt och har lett till löneglidning i branschen som vi tidigare inte har sett. Nästan alla bedömare i branschen med professionell överblick räknar med en inbromsning. Kanske inte direkt nu i höst, men till vintern och våren 2023. 

Det blir helt säkert ingen tvärnit, men det kan vara läge att ha säkerhetsbältet på, för en lite djupare studie av balansräkningen just nu är helt klart en bra idé. ”Play it safe”, som det heter där entreprenörerna pratar engelska. 

Men annars tycker jag nu att vi kör på hårt som vanligt. Tidningen lägger in högsta växeln inför hösten. 

Text:

Plus & Minus

Ingen tjäle och ingen vinter än på länge.

Det som händer i Ukraina är ofattbart illa.

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer