maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Göteborg upphandlar eldrivna arbetsmaskiner

Göteborgs stad har nyligen gått ut med en upphandling gällande eldrivna arbetsmaskiner till de anläggningsprojekt som utförs i stadens regi. Upphandlingen är en av de första inom området och ligger ute till och med 31 augusti.

writer image
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Göteborgs stad har gått ut med en upphandling gällande hyra av elektriska arbetsmaskiner till stadens anläggningsprojekt. Det är första ramavtalet i sitt slag. Foto: Volvo CE

Göteborgs stad avser att teckna ramavtal för inhyrning av elektrifierade – batteridrivna eller kabeldrivna – arbetsmaskiner så som minidumper, kompaktgrävare, hjullastare, liftar, laddutrustning och liknande som ska användas i stadens egna anläggningsprojekt de kommande fyra åren. det är första gången ett ramavtal skapas för enbart elektrifierade arbetsmaskiner.

Anledningarna till att Göteborgs Stad väljer att fokusera på elektriska maskiner i sin upphandling är flera.

– Vi behöver kapa utsläppen i många olika delar av en byggnation och det nya avtalet är tänkt att ta ned utsläppen från arbetsmaskiner, säger Emil Björklund, förvaltningscontroller miljö på Göteborgs Stad.

– Att upphandlingen kommer nu bygger på våra erfarenheter från Electric Worksite där vi testat olika maskiner i olika typer av arbetsmoment. Vi ser att de fungerar väl och att steget mot att byta den typen av maskiner som finns på marknaden från fossila till elektriska kan tas utan större svårigheter i våra projekt, tillägger hon.

Stadens förhoppning är att det nya avtalet ska öka tillgången på de renare och tystare elektriska arbetsmaskinerna, öka efterfrågan och kunna leda till bra prismodeller för samtliga inblandade parter. Förhoppningen är också att maskinerna som planeras att tillkomma genom det nya avtalet ska kunna användas inom andra delar av förvaltningens verksamhet, som drift, underhåll och grönskötsel. Staden hoppas också att maskinerna ska kunna användas i upphandlade projekt där den kan stå för maskiner för utförare som ännu inte har den nya typen av maskiner.

Alla som hyr ut arbetsmaskiner inom närområdet är välkomna att lämna anbud, uppger Göteborgs stad.

Text: Ann-Louise Larsson

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer