maskinentreprenoren logo

Jag och min maskin

”Gott om jobb i göteborgsregionen”

När Mikael Åkesson stängt av motorn och tagit helg dröjer det inte många timmar innan han startar nästa maskin. – Det är ont om folk, så jag får sitta i maskin på helgen också.

placeholder
Sofia Barreng

Lästid:  0 min

article

Du säger att din dröm alltid varit att vara grävmaskinist med egen firma. Hur kommer det sig?

– Min far var grävmaskinist och jag har vetat sedan jag var fem år gammal att jag också ville bli det, det sitter i blodet. Jag har jobbat som anställd i cirka femton år, men de senaste sjutton åren har jag haft egen firma och jag tycker att det är att föredra.

Vad är det som är så bra med egen firma?

– Om jag jobbar extra så jobbar jag ju för min egen plånbok, men det är klart att det är ju risker med det också. Det är inte roligt när det krånglar och går sönder.

Om du som företagare fick önska något, vad skulle det vara?

– Att det blev lättare att få tag i folk, bra folk. Jag har haft flera anställda som det inte har fungerat med. För en tid sedan hade jag en tjej som jag hyrde ut till ett annat företag och då tog de över henne. Men det är sånt man får räkna med.

Det finns ju en gymnasieskola med bygg- och anläggningsprogram i Borås. Underlättar det för dig att få tag i folk?

– Ja, det gör det. Jag brukar höra av mig till Viskastrandsgymnasiet och tar praktikelever därifrån. Just nu har jag en anläggare som gått som praktikant hos mig och som jag tänker anställa. Enligt mig så är det faktiskt till och med svårare att få tag i anläggare än maskinister.

– En av mina döttrar går på Viskastrandgymnasiet nu, hon ska bli lastbilschaufför, men man vet ju aldrig…

Du har två maskiner från Liebherr i firman, vad är det som fått dig att fastna för just det märket?

– Detta är faktiskt min tredje Liebherr. Det var när jag skulle byta maskin för några år sedan som jag tittade på det märket. Jag hade haft en Komatsu innan och tyckte komforten var bättre i Liebherr. Sen har de bra service och andrahandsvärde också.

Några förbättringar som du skulle vilja ha?

– Ja, det skulle vara krabbstyrning. Det har jag på min 910 som körs av min anställde. Om nya 913 hade funnits när jag köpte den här maskinen så hade jag nog valt den istället.

– I framtiden skulle jag kunna tänka mig någon form av head-up-display, det vill säga att det som visas på terminalen istället syns i vindrutan så att man slipper titta åt sidan för att se nivåerna. Överhuvudtaget skulle jag vilja ha mer integrerade funktioner istället för separata skärmar och knappar för de olika funktionerna.

Du beställde ju en fullutrustad maskin, använder du alla funktionerna?

– Jo, det gör jag nog. Men det tar ju tid att lära sig, man får ta en sak i taget till exempel med 3D-systemet.

– Ett exempel är att jag försöker använda mig av Eco-inställningen och få ner bränsleåtgången. Jag gick en eco-driving-kurs en gång och såg hur mycket det går att spara genom att planera sitt arbete smartare, som att lasta en bil med så lite svängrörelser som möjligt.

Text:

Liebherr 914

Årsmodell: 2019.

Effekt: 105 kW.

Vikt: 16,5 ton.

Utrustning: bomdämpning, höjdbegränsare, 3D grävsystem, tiltrotator, grävskopa, smalskopa, hydraulisk padda, sopskopa, automatisk avstängning.

Mikael Åkesson

Bor: Utanför Borås.

Ålder: 50 år.

Familj: Tre blondiner, en av dem är min fru.

Utbildning: Fordonsgymnasium, lastbilsmekaniker och maskinförare.

Anställning: Micke Grävare AB.

Lön: Den räcker till.

Hobby: Flyger ultralätta motorplan.

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer