maskinentreprenoren logo

Ledare

Gräva tunnel till Kina billigt

Kinesiska mastodontjätten China Railway Tunnel...

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article

Kinesiska mastodontjätten China Railway Tunnel Group (CRTG) med cirka 15 000 anställda som ingår i det statliga China Railway Group (med 290 000 anställda) har en plan att etablera sig som entreprenör i Sverige. Bolaget (CRTG) har varit registrerat i Sverige en tid (tre anställda), och tog nyligen hem en för dem liten entreprenad vid utbygganden av Stockholms tunnelbana.

På arbetsförmedlingen söker de just nu en civilingenjör som ska jobba i Sverige. Kraven är dock att denne talar mandarin.Men det skaver lite. 275 miljoner kronor är det pris som kinesiska CRTG lämnade för tre arbetstunnlar kring Nacka för att förlänga tunnelbanans linje. Anbudsumman låg grymt många procent lägre än konkurrenterna. NCC och Subterra hade inte en chans.

Veidekke anade tidigt ugglor i mossen och ville inte ens räkna på jobbet. Då vaknade politikerna.Liberalerna gick i taket och kräver lagändring. Sverigedemokraterna har krävt att tilldelningsbeslutet rivs upp. Byggnads blev högröda och skällde på de flesta men Region Stockholm som upphandlat var nöjda.Själv tror jag såhär: Lär er kinesiska. De som handlar upp jobben i vår bransch verkar inte räkna som vi.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer