maskinentreprenoren logo

Teknik

Grävsystem bör inte störas av kriget i Ukraina

Den senaste tiden har olika fel i grävsystemen öppnat för spekulationer om det kan bero på att ryska satelliter fungerar dåligt på grund av kriget i Ukraina. Helt säkert går det inte att veta, men Swepos tittar extra noga på detta – och ser inga avvikelser som bekräftar att så är fallet.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Oklart om fel höjder och avvikelser i grävsystemen beror på dåligt fungerande ryska satelliter. Men enligt Swepos fungerar de som vanligt när man nu gör extra noga kontroller.

Glonass är ett ryskt satellitnavigeringssystem, som - liksom GPS - ursprungligen var avsett för militära tillämpningar. Idag kan det också användas av civila användare, framför allt i kombination med GPS. Systemet ingår därför tillsammans med andra i totalen och används när det fungerar i de tjänster som Swepos levererar till marknaden. Data från Swepos används i en rad olika GNSS-tillämpningar; allt från positionsbestämning i realtid för produktionsändamål – bland annat guidning av entreprenadmaskiner. Det är Lantmäteriet som driver och utvecklar Swepos

Glonass (Globalnaya Navigatsionnaya Sputnikovaya Sistema) är ett ryskt GNSS-system vars uppbyggnad startade 1976. Systemet ägs och förvaltas av det ryska försvaret och är ett alternativ till GPS med avseende på global täckning och precision. Systemet har sedan 1999 fullt uttalad civil användning och omfattar 24 satelliter.

Glonass skiljer sig något från GPS med avseende gällande satellitkonstellation. Den normala konstellationen består av 24 satelliter fördelade över tre banplan på cirka 19 000 km höjd över jordytan. Satellitbanorna har en högre inklination – vilket man beskriva som den latitud som satelliterna vänder vid – jämfört med GPS, vilket innebär en något bättre täckning på nordliga breddgrader (till exempel i Sverige). Satelliterna sänder ut två signaler, L1 och L2, där båda innehåller en civil och en militär kod, likt GPS.

Satelliterna kontrolleras och styrs via ett antal markstationer, i huvudsak utplacerade i Ryssland. Det finns även några markstationer utanför ryskt territorium och vidare utbyggnad av marksystemet pågår. Sedan en tid tillbaka pågår modernisering av Glonass, vilket bland annat innebär att nya satelliter kommer att sända ut ytterligare en civil signal – L3 – utöver de tidigare signalerna L1 och L2.

Tidningen Maskinentreprenören har varit i kontakt med Swepos som just nu följer det ryska systemet extra noga. I dagsläget fungerar det, men Swepos kan ändå inte utesluta att det i enskilda fall ändå kan störa vissa grävsystem på individnivå, och uppmanar maskinentreprenörer att som vanligt vara i kontakt med sina leverantörer för kontroller och support.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer