maskinentreprenoren logo

Branschnytt

GRK:s jättekontrakt - värt över två miljarder

GRK Infra AB har tagit hem ett jätteprojekt – kontraktet är värt över två miljarder och avser markarbeten och förstärkningsarbeten för den nya stålfabriken H2 Green Steel i Boden.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Här kommer det att krävas resurser! GRK Infra ska utföra markarbeten för H2 Green Steels anläggningar i Boden. Kontraktet som avser markarbete och förstärkning är värt runt två miljarder svenska kronor. Foto: GRK

GRK och H2 Green Steel undertecknade redan i maj 2022 ett avtal i projektet och förberedande arbeten påbörjades i juli 2022 direkt efter att projektet fick grönt ljus från myndigheterna. Nu har parterna undertecknat det slutliga kontraktet.   

Det är i Boden som H2 Green Steel ska bygga anläggningar för vätgasproduktion, framställning av järnsvamp och tillverkning av grönt stål. Finska GRK:s svenska dotterbolag GRK Infra AB har valts ut att genomföra markförstärknings- och markarbeten för det stora området där anläggningarna ska stå. 

– Sett till värdet är detta den största entreprenaden i GRK:s historia.Vi är en av de ledande aktörerna i infrastrukturbranschen i Finland, men Sveriges och Estlands verksamheter har stor betydelse för GRK:s fortsatta tillväxt under de närmaste åren. Vi strävar efter snabb tillväxt i Sverige vilket detta avtal bidrar till, säger GRK-koncernens vd Juha Toimela. 

Projektet beräknas pågå till början av år 2025 och kommer kräva stora resurser både i form av egen personal, underleverantörer och maskiner. Hundratals kilometer ska pålas och miljontals kubikmeter massor schaktas. GRK Infra rekryterar kontinuerligt personal för projektet. Finländska och estniska experter från koncernen kommer bidra till projektet.

– Dessutom sysselsätter vi ett betydande antal underleverantörer, säger GRK Infra AB:s verkställande direktör Mika Mäenpää.

– Vi är mycket tacksamma för förtroendet och nöjda över att vi blev valda att vara med och förverkliga en viktig del av projektet, fortsätter han.

Text: Ann-Louise Larsson

Fakta GRK

Armas Kallio grundade år 1983 ett familjeföretag, som fick en ännu tydligare inriktning år 2007, då GRK utvidgade sin verksamhet till infrastrukturentreprenader. Detta blev så småningom företagets huvudsakliga verksamhet. Farten ökande ytterligare år 2010, när en grupp nyckelpersoner med bred erfarenhet anställdes i företaget. En betydande del av dessa personer är från och med år 2010 även delägare i GRK. GRK-koncernens moderbolag är GRK Infra Oyj, som med sitt tjänsteutbud täcker in alla delområden inom Finlands infrastrukturbyggande.

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer