maskinentreprenoren logo

Tekniknytt

Gruvan i Blötberget ska bli elektrisk och autonom

Nordic Iron Ore har gett ABB i uppdrag att framtidssäkra att gruvan i Blötberget blir helt elektrisk och autonom, vilket i stort betyder elektriska maskiner som klarar sig utan förare, men med kontrollpersonal.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article

ABB, som har ett av sina centrum i Ludvika, är således granne med Blötberget. ABB har varit involverad i projekt här tidigare. Gruvan stängde 1979 då den inte längre var lönsam, men fick nytt tillstånd för cirka 10 år sedan med Nordic Iron Ore i sätet.

Projektet med automatisering och elektrifiering rullar på bra, enligt ABB. Syftet med satsningen är både lönsamhet och säkerhet, samt med hållbarhet i tankarna, som alltid nu för tiden.

ABB har gedigen och beprövad kompetens och erfarenhet av att planera gruvproduktion och har ett system som går under namnet "MineOptimize".

- Malmbrytning och dess leverantörer är en viktig del av den svenska ekonomin, och landet har några av världens mest effektiva och avancerade gruvor i världen. Vi vill dra nytta av den starka tekniska kompetensen som finns i Sverige, och öppna en gruva med låg miljöpåverkan men som också är konkurrenskraftig och säker, säger Lennart Eliasson, vd för Nordic Iron Ore.

ABB vill komma in tidigt i processen för att lyckas genomföra planerna. Blötberget beräknas vara klart för brytning 2024.

Text:

Nordic Iron Ore

Nordic Iron Ore är ett gruvbolag vars mål är att återuppta och utveckla produktionen av järnmalm i Blötberget och Håksberg som tillsammans bildar Ludvika gruvor i södra Dalarna. Dessutom avser bolaget att utöka sina mineraltillgångar och uppgradera dem till järnmalmsreserver, främst genom prospektering och undersökning av Väsman-fältet, som förbinder Ludvika gruvor.

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer