När bland annat fosfor och sällsynta jordartsmetaller ska utvinnas ur LKAB:s befintliga avfallsströmmar krävs betydande mängder svavelsyra. Istället för att denna ska framställas från fossila produkter från oljeraffinaderier har avfallsströmmen från Aitikgruvan identifierats som möjlig råvara. Planen är att Boliden etablerar en anläggning i Aitik för framställning av pyritkoncentrat vilket reducerar deponibehovet i Aitik. Parallellt etablerar LKAB anläggningar för att framställa svavelsyra från koncentratet.
– Ökat resursnyttjande i kombination med lönsamhetspotential kan innebära att våra företag tillsammans kan skapa ännu mer nytta i klimatomställningen. Om de nuvarande tankarna realiseras är det ännu ett kvitto på Norrbottens betydelse för framtiden, säger Mikael Staffas, vd och koncernchef för Boliden.
Att använda pyrit som bas för produktion av svavelsyra är en känd teknik, men för att kunna göra dessa stora investeringar krävs ett långsiktigt samarbete, vilket de svenska gruvbolagen ser stora möjligheter med. Volymerna av pyritkoncentrat kommer sannolikt inte täcka hela LKAB:s behov för att producera den mängd svavelsyra som behövs. LKAB kommer i första läget att producera fosfor och sällsynta jordartsmetaller från den pågående brytningen, men kan i framtiden också utöka produktionen genom att utvinna från redan deponerat gruvavfall. Förutsatt en effektiv miljötillståndsprocess beräknas LKAB:s produktion av Apatitkoncentrat i Kiruna och Malmberget, samt industriparken för vidareförädling till kritiska mineraler, inklusive produktion av svavelsyra baserad på pyrit från Aitikgruvan, vara möjlig 2027.
– Tillsammans med Boliden ser vi nu en spännande möjlighet att utveckla våra planer med ännu ett cirkulärt flöde som dessutom kan ta bort beroendet av fossila produkter på vår väg mot koldioxidfrihet. Svavelsyraproduktionen kommer också generera överskottsvärme som kan användas i vår industripark samt ganska stora volymer järnoxid som en biprodukt. Detta samarbete är smart, klimateffektivt och positivt för LKAB:s projekt att utvinna kritiska mineraler, säger Jan Moström, vd och koncernchef LKAB.