maskinentreprenoren logo

Branschpricken

”Gruvindustrin är i stort behov av tydliga och förutsägbara regelverk”

Kerstin Brinnen, branschjurist på Svemin

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article

Varför är det så svårt att öppna nya gruvor i Sverige?

– Det är flera olika delar som påverkar. Tillämpandet av lagen är som ett rörligt mål. Den som vill prospektera och lyckas hitta finansiering, har de tillstånd som krävs, vet egentligen inte hur det blir, eller hur lång tid det kommer att ta innan det går att komma igång. Det finns en koppling även till EU:s lagstiftning, och det finns ett visst motstånd i samhället som syns och hörs i media.

Hur skulle det kunna bli bättre, menar du?

– Den frågan är prioriterad för medlemmarna i Svemin. Det som behövs är att processen är förutsägbar, att tillstånden som behövs från prospektering till gruvdrift hänger ihop på ett ändamålsenligt sätt och med en tydlig horisont där man vet att beslut fattas. I dag är det en komplicerad process med både snårig juridik och naturvetenskap som delvis avgörs i domstol. Det är udda i jämförelse med andra länder.

Men om Sverige skulle kunna få ordning på detta, skulle det bli fler gruvor och fler jobb då?

– Vi hoppas ju att planerade projekt kan förverkligas, både för befintliga gruvor och att det öppnas nya, vilket ger fler jobb. En annan prioriterad fråga för gruvindustrin är ju rekrytering och kompetensförsörjning. I dag är finns inte tillräckligt med borrare och andra resurser för att klara ökad prospektering. Viktiga är dock att regelverket måste bli förutsägbart, det är det inte i dag.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer