maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Gruvjobben kräver bostäder i Pajala

Nu satsar Pajala kommun tillsammans med Kaunis Iron för att få igång bostadsbyggandet.Bygglyftet, kallas samverkansprojektet som erbjuder byggbar mark.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Nu satsar Pajala kommun tillsammans med Kaunis Iron för att få igång bostadsbyggandet.Bygglyftet, kallas samverkansprojektet som erbjuder byggbar mark. Foto: Kaunis Iron/Pressbild

– I ett första steg har Pajala bostäder bestämt sig för att inleda arbetet för att bygga cirka 20 nya lägenheter, de första vi byggt sedan 2013, säger Leif Gräsvik, vd Pajala bostäder.

I Pajala är i skrivande stund 51 inskrivna hos Arbetsförmedlingen och det finns 273 lediga jobb. Därutöver kommer Kaunis Iron att behöva ytterligare minst ett 50-tal nya medarbetare den dag det nya dagbrottet i Sahavaara ska tas i drift. Tillsammans med Pajala kommun har Kaunis Iron nu tagit fram ett koncept, Bygglyftet, för att få igång bostadsbyggandet i kommunen.

Fredrik Holmström, Utvecklingschef, Pajala kommun:

– Vi har kartlagt all ”byggbar mark” som vi kan erbjuda och vi ser att vi kan skapa utrymme för 80 nya lägenheter på fyra tomter, ytterligare åtta radhus och cirka 40 villatomter. Vi vill satsa på att bygga boenden för familjer. Vi ser att projektet ”Hej hemby” har en lista på nyfikna som är intresserade av att flytta hit.

– Vi jobbar för att göra allt vi kan som kommun för att underlätta för entreprenörer att sätta spaden i marken. Vi kan utlova snabb hantering av de projekt som blir aktuella.

Åsa Allan, vice vd, Kaunis Iron:

– Vi ska hjälpas åt att kommunicera ut möjligheterna som finns här och vårt underliggande behov är ju en garant för att nya bostäder behövs. Vi ser att det byggs nytt igen nu här i kommunen och att det föds barn i byarna, så vi måste alla hjälpas åt att skapa bra förutsättningar för ett växande Pajala. Det ska vi göra dels genom att åka på branschevent tillsammans, dels bjuda in aktuella entreprenörer.

Ulrica Hammarström, kommunalråd, Pajala kommun:

– Vi har ett oerhört stort behov av bostäder och det är en nyckel till att lösa många av de utmaningar vi står inför. Att Pajalabostäder nu beslutat att bygga nya lägenheter är en stark signal för den framtidstro som finns i kommunen och jag hoppas att det kan bidra till att fler aktörer tar steget att våga börja bygga bostäder i Pajala. Att vi dessutom kan kroka arm med näringslivet på denna resa ser jag som extra positivt för att skapa en växande och attraktiv kommun.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer