maskinentreprenoren logo

Krönika

Gubbväldet luckras upp

Lästid:  0 min

article

Det är inte så länge sedan jag i den här tidningen retade upp ett antal läsare med att säga: ”Låt kvinnorna rädda byggbranschen”… Jag menar att det finns exempel på branscher där kvinnor kommer in och städar upp och får saker och ting att fungera. Där män med kortsiktiga vinstintressen misslyckats. Städbranschen är ett exempel. Restaurangbranschen en annan.

Den krönikan kunde ni läsa i augusti. Sedan dess har det hänt den hel del. Det gläder mig stort att branschen idag kan stoltsera med kvinnliga ledare på två av byggsveriges viktigaste positioner. Vd för Sveriges Byggindustrier är nu Catharina Elmsäter-Svärd och ordförande för Byggcheferna Kajsa Hessel. Jag är övertygad om att branschen och samhället gynnas av att gubbväldet luckras upp och nya mer moderna och sunda värderingar kommer på plats. I de här frågorna brukar jag ha rätt.

Jag hör ibland de mest löjliga argument. När jag driver de här frågorna om att vi måste se till att kollektivavtalet följs, att vi i branschen måste jobba ihop med facket, så dyker det ibland upp någon gubbe i lådan och säger: ”Det där driver du bara för att det är i egen sak, och gagnar dig”…

Eh, jo. Jag driver ju byggbemanningsföretaget Expanderamera. Där betalar vi avtalsenliga löner, ser till att alla har bra villkor både när det gäller inkomst, hälsa och säkerhet. Så det kan jag säga direkt till er där ute. Jobbar ni hos någon byggare som inte levererar justa villkor eller betalar er enligt kollektivavtal, ring mig. Jag har trevliga och bra jobb att erbjuda.

Det känns dock äntligen som vi når igenom i kampen om sund byggsektor. Fler små och mellanstora företag har anslutit sig, och nu kommer även de stora bolagen och de kommer med full kraft. Det är coolt, spännande och magiskt. Jag skönjer en ny framtid.

Sveriges Byggindustriers styrelse är enad, stark och tydlig. ”Nu skall vi få stopp på svartjobben, få bort de oseriösa bolagen och få en sund konkurrens tillbaka”. Peab och Veidekke visar vägen för en verklig sund konkurrens och är fantastiska förebilder för sina branschkollegor – nu hoppas vi att hela byggsverige följer efter!

Jag är laddad till tänderna för att fortsätta kampen för en sundare byggsektor och kommer fortsätta kämpa tills vi är på rätt köl – är ni med mig alla maskinentreprenörer?

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer