maskinentreprenoren logo

Krönika

Guldkornet jag sökte på Bauma fanns i Linköping

Lästid:  0 min

article

Så kunde hela världens anläggningsbransch åter samlas i München efter ett par år med inställda och uppskjutna internationella maskinmässor. Ett besök på Bauma är alltid en upplevelse. I år blev det min fjärde Bauma-mässa och såklart var förväntningarna från mitt håll höga – kanske lite extra höga i år efter pandemi och några års uppehåll.

Enorma montrar, både inne och ute och gigantiska maskiner som få har möjlighet att se på så nära håll någon annanstans. Dessutom hintar om vad som är på gång från tillverkarna. Flera tillverkare visade upp prototyper på elektriska och vätgasdrivna maskiner. Vilka av dessa som sedan klarar hela vägen till kommersiellt gångbar produkt återstår att se. Helt klart är det framtiden i alla fall. Kanske hade jag för högt ställda förväntningar i år eller så har jag blivit mer kräsen med åren men jag fick aldrig den wow-känslan som jag hade hoppats på. Jag fick se precis det jag hade förväntat mig, varken mer eller mindre, och det kanske är gott så men nog hade jag innerst inne hoppats på att hitta ett riktigt guldkorn.

Några veckor senare besökte jag Maskinias öppet hus på anläggningen i Linköping och tro det eller ej men här hittade jag nog faktiskt mitt guldkorn. Efter att fått en pratstund med företagets försäljningschef kring just elmaskiner kan jag inte säga annat än: wow. Elmaskinen som vi såg på Solvalla i somras – och som fick en av de åtråvärda gula best-in-show-ballongerna från oss på Maskinentreprenören – har redan sålts i tre exemplar här i Sverige med leverans efter sommaren och nu erbjuds även en fullelektrisk 30-tons bandgrävare med batterikapacitet på 10–12 timmar enligt leverantören. Helt klart imponerande även på någon som är så svårflörtad som jag. Lägg sedan till en hjullastare i L90-storlek under nästa år och en materialhanterare – då är det wow på riktigt. Och ännu mer wow lär det bli när vi får se dem i arbete på svenska byggen under nästa år.

Text:

Plus & Minus

Elmaskiner i större storlekar snart i Sverige.

Eventuell elransonering och skyhögt elpris.

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer