maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Gülermak sparkas ut från Tvärbanan

SL har hävt avtalet med Gülermak gällande sträckan Bromma flygplats–Ursviks torg på Tvärbanan. Hävningen innebär att Gülermaks arbeten stoppas och att SL påbörjar arbetet med att hitta en ny leverantör.

writer image
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article SL har hävt avtalet med Gülermak gällande sträckan Bromma flygplats–Ursviks torg på Tvärbanan. Foto: Mikael Ullén

Beslutet om att häva avtalet med omedelbar verkan grundar sig i att Gülermak inte presenterat erforderliga ekonomiska garantier på det sätt avtalet föreskriver. Gülermak har heller inte betalat sina underleverantörer i enlighet med avtalets villkor. Slutligen brister Gülermak i sina leveranser som avviker från budget både avseende kostnader och tid, skriver SL i ett pressmeddelande.

SL tecknade avtalet i september 2020 med Gülermak avseende totalentreprenad för Tvärbanans utbyggnad mellan Bromma Flygplats och Helenelund. Kontraktsvärdet uppgick vid tecknande till 1,3 miljarder kronor.

I januari i fjol tecknade parterna ett tilläggsavtal som innebar förändrad ersättningsmodell och ökad insyn för SL i arbetet. Gülermak ersattes även för ökade kostnader främst med anledning av pandemin och kriget i Ukraina.

Enligt tilläggsavtalet har SL rätt att avbeställa arbeten vilket SL gjorde för sträckan Ursviks torg–Helenelund i slutet av 2023. Efter avbeställningen har kontraktsvärdet minskat till cirka 700 miljoner kronor.

Det avtal som nu hävts är en totalentreprenad, vilket innebär att entreprenören har ansvar för helheten; planering, projektering och produktion. I och med hävningen stoppas de arbeten som Gülermak ansvarar för. De arbeten som krävs för att stänga byggarbetsplatser på säkert sätt utförs, i väntan på att avtal kan tecknas med nya entreprenörer. De underleverantörer som berörs har underrättats i särskild ordning, liksom berörda kommuner.

Text: Ann-Louise Larsson

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer