maskinentreprenoren logo

Ekonomi

Hälften av byggföretagen tror på minskad marknad

Byggföretagens medlemsföretag tror på tunnare orderböcker under 2023 års första månader. Hälften av alla företagare tror att orderingången blir sämre under våren än vad den var under andra halvåret 2022. Det visar Byggföretagens senaste Byggbarometer.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article - Den här krisen har kommit snabbare än tidigare kriser, säger Mats Åkerlind. Foto: ME

Byggföretagen och Maskinentreprenörerna har redovisat sina medlemsundersökningar när det gäller företagandet i branscherna det kommande året. Maskinentreprenörernas MEKO tar sikte på sex månader och rapporten visar att stämningsläget sjunker, men det är inte helt igenom negativt. Dock menar 20 procent av maskinentreprenörerna med att orderingången kommer att sjunka 2023.

Enligt svaren i Byggföretagens Byggbarometer tror 50 procent av företagarna att våren 2023 blir sämre än andra halvåret 2022. 35 procent tror att orderingången blir ungefär den samma och 9 procent tror på en ökning.

- Det ser bistert ut i bygg- och anläggningsbranschen, säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef, Byggföretagen.

När Byggföretagen i augusti 2020 - under pandemin - ställde samma fråga inför hösten så trodde 27 procent av företagarna att hösten 2020 skulle bli sämre än första halvåret samma år. Pessimismen år således större nu än då.

- Den här krisen har kommit snabbare än tidigare kriser, säger Mats Åkerlind.

Både Byggföretagens och Maskinentreprenörernas rapporter visar att det inte finns stort utrymme för några kraftiga löneökningar i avtalsrörelsen. Inför avtalsrörelsen anser nio av tio företagare inom bygg- och anläggning att återhållsamma lönekrav är viktigt eller mycket viktigt.

- Det kommer att krävas en ansvarsfull avtalsrörelse för att trygga sysselsättningen i bygg- och anläggningsbranschen, säger Mats Åkerlind.

- Det är också viktigt att lyfta fram de många osäkerhetsfaktorer branschen står inför. Att på detta lägga stora lönekrav är oansvarigt, säger ME:s förhandlingschef Claes Arenander.

Text:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer