maskinentreprenoren logo

Landet runt

Handikappanpassning gav maskinhandlare pris


placeholder
Ann-Louise Larsson
article

Redan för flera år sedan fick Orsa Maskin hjälpa maskinföraren Patrik Ketti, som blivit förlamad från midjan och neråt efter en motorcykelolycka 2011, att bygga om en grävmaskin så att det inte bara skulle bli möjligt för honom att ta sig upp i hytten på egen hand utan även styra maskinen helt och hållet med händerna. När det nu var dags för en ny maskin var det ingen tvekan om att ge Orsa Maskin, som även sålt den nya maskinen, uppdraget att specialanpassa den. Maskinen är en bandgrävare från Hyundai. 

– Grundkonceptet kunde vi ta med oss från den tidigare maskinen. Utmaningen låg i att hitta lämpliga fästpunkter för liften utan att den skulle vara i vägen för sikten. Vi har fått prova oss fram, säger verkstadschef Magnus Bruce som ligger bakom konstruktionen. 

Hur många timmar har ni lagt på maskinen? 

– Exakt hur många vet jag inte, men det har tagit flera månader. Liften var det som tog allra mest tid. 

Liften styrs med en fjärrkontroll och vrids in i hytten. Förutom hissen har maskinen även byggts om så den har alla funktioner i spakarna och har dessutom utrustats med ett automatiskt brandsläckningssystem eftersom föraren Patrik Kentti inte kan ta sig ur hytten snabbt om maskinen skulle börja brinna, samt en specialanpassad stol. Servicepunkterna har anpassats i möjligaste mån för att Patrik själv ska kunna göra dagligt underhåll och tankning. 

– Det känns kul att få pris, men den största vinsten är förstås att ha fått hjälpa Patrik så att han kan jobba och fungera som en självgående maskinist, säger Magnus Bruce.

Text:

Orsa Maskin

Orsa Maskin har funnits sedan 1993 och har sina lokaler på Borns industriområde i Orsa. I dag har man sju personer anställda, varav de flesta är reparatörer och mekaniker. 

Företaget är återförsäljare för EMS med varumärkena Hyundai och Takeuchi men säljer även Lännen och Bomag Light Equipment. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer