maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Handlingsplan för säkrare vägarbeten ska tas fram

Trafikverket ska ta fram en handlingsplan för hur vägarbeten kan utföras på ett säkrare sätt. Åtgärderna i handlingsplanen ska stärka säkerheten för dem som på olika sätt har vägen som arbetsplats och göra trafiken tryggare för alla.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Trafikverket ska ta fram en handlingsplan för att göra vägarbeten säkrare. Foto: Ann-Louise Larsson

– Alla har rätt till en trygg och säker arbetsmiljö och ingen ska riskera att dö eller skadas när de arbetar vid vägen. Att bekämpa dödsolyckor i arbetet är en viktig prioritering för regeringen. En viktig del av handlingsplanen är åtgärder för att få passerande bilister att hålla hastigheten, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth, i ett pressmeddelande.

Fokus ska ligga på att åtgärda de brister som framkommer i Transportstyrelsens redovisning av regeringsuppdraget Säkerhetshöjande åtgärder vid arbete på väg. I rapporten pekar Transportstyrelsen på förbättrad skyltning, rutiner för omledning av trafik och krav i upphandlingar som viktiga åtgärder för att stärka säkerheten vid vägarbeten. Åtgärder för förbättrad hastighetsefterlevnad i anslutning till platser där det pågår arbeten ska också ingå som en central del i handlingsplanen.

De som har vägen som arbetsplats har en särskilt riskfylld vardag och upplever ofta otrygghet i arbetet. Handlingsplanens åtgärder ska gälla arbetsmiljön vid såväl planerade vägarbeten som oförutsedda händelser i vägtrafiken som bärgning, fordonsservice och trafikolyckor. Även insatser för att förbättra trafiksäkerheten generellt i samband med arbeten på väg bör ingå i handlingsplanen där det är lämpligt.

Handlingsplanen ska vara klar senast till årsskiftet. Genomförandet av åtgärder ska senast ske under 2025.

 

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer