När syskonen Kim och Isabella Larsson äntrar sina maskiner är pappa Jörgen och mamma Mia inte långt borta. Tillsammans driver familjen företaget Slaggprodukter i Halmstad AB. En någon annorlunda fågel i ME-flocken, men ändå självklar som medlem.
– Det är klart att vi ska vara med i ME, skrattar Kim. Vi liknar visserligen inte vanliga entreprenadbolag, men samtidigt så gör vi ändå det. Vi är ju också maskinförare och kör samma typer av maskiner, samt att vi har anställda och måste hantera samma sorts administration.
Som namnet så tydligt anger arbetar firman inom en alldeles specifik nisch. Dag som natt anländer slagg från Höganäs AB:s stålverk till slaggtippen för att hanteras av erfarna händer som gör det möjligt att återvinna mesta möjliga mängd järn och förvandla restprodukterna till användbara material.
Processen har finslipats under lika många hundra år som människan har ägnat sig åt järnframställning. Att samla myrmalm eller bryta malm ur gruvor och sedan låta delar av metallen gå till spillo är inte hållbart, varken ekonomiskt eller miljömässigt. När vi lärde oss att det skummande ytskiktet över den smälta metallen i ugnen också innehöll järn blev det snabbt en självklarhet att även detta måste tas om hand.
Familjen, som idag består av Jörgen, Mia, Kim och Isabella, tillhör svensk industrihistoria. De har med sig ett arv från Jörgens farföräldrar som utvann järn ur slagg i Bergslagen i början av 1900-talet.
– Det första kontrakt vi hittat är från 1937, berättar Jörgen Larsson. Det är skrivet i Björneborg i Värmland, men vi vet att släkten jobbat med slagghantering under ännu längre tid.
Kims och Isabellas farfars farfar var i branschen, liksom hans barn, barnbarn, barnbarnsbarn och nu barnbarns barnbarn. Tanken svindlar.
– På den tiden fanns det hyttor spridda på många olika ställen i Bergslagen och man kunde vandra runt mellan dem och ta hand om slaggen som samlats i högar. I slutet av 1950-talet fick min far och farfar kontakt med vad som då hette Halmstad Järnverk och 1959 etablerade min far ett företag här, min farfar flyttade aldrig hit, men var ofta på plats.
Över 60 år senare verkar Slaggprodukter i Halmstad AB fortfarande i nära symbios med stålverket, som idag är ett Höganäs-företag. 1975 flyttade verksamheten till den nuvarande platsen, ett utfyllt område i närheten av Halmstads hamn några hundra meter söder om stålverket.
Symbiosen mellan de två företagen är så långt gången att både maskiner och personal från Larssons företag är på plats vid stålverket dygnet runt, året runt och in på Slaggprodukters område rullar varannan timme, dag som natt, en dragbil lastad med en ”potta” fylld med rödglödgad slagg direkt från stålverkets ugn.