maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Här får företaget 30 000 för lärlingar

För att uppmuntra och belöna företag som tar emot och utbildar lärlingar, lanserar nu plåtslageri- och ventilationsbranschen en lärlingspremie på 30 000 kr. Initiativet kommer från styrelsen inom PVF Yrke & Utbildning som består av representanter både från Plåt & Ventföretagen och Byggnads.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article

Lärlingar är en viktig del i utbildnings- och rekryteringsförfarandet inom byggbranschen. Branschskolan PVF Teknikcentrum i Katrineholm tar årligen emot över 100 plåtslageri- och ventilationslärlingar för kompletterande utbildning, men det hamnar också ett stort ansvar på de företag som har lärlingar i sin verksamhet.

– Vi anser att företag som åtar sig att handleda och utbilda duktiga yrkespersoner ska belönas. Det här bidraget täcker givetvis inte all tid och alla omkostnader, men är symboliskt viktigt och ett steg i rätt riktning, säger Annika Waernström, vd för PVF Yrke & Utbildning.

Lärlingspremien på 30 000 kronor kan sökas av alla plåtslageri- och ventilationsföretag som är anslutna till kollektivavtalet för Plåt och Vent. Kriterierna är att företaget tecknar ett utbildningskontrakt med en lärling och att lärlingen avlägger sin yrkesexamen och uppnår yrkesarbetarstatus. Upplägget gäller både gymnasie- och företagslärlingar.

– Vi ser verkligen fram emot att få dela ut den här premien och tror och hoppas att den kommer göra skillnad, säger Annika Waernström.

PVF Yrke & Utbildning ansvarar för hela hanteringen av lärlingspremien. Beslutet om satsningen togs vid PVF Yrke & Utbildnings styrelsemöte den 10 mars 2021. Styrelsen består av ägarna Byggnads och Plåt & Ventföretagen och planen är att jobba långsiktigt med lärlingspremien.

Om greppet kommer sprida sig till andra delar i byggbranschen är oklart, men PVF hoppas att det visar sig fungera så bra att det kan intressera även andra.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer