maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Här krossas grus - med el

Under den kommande månaden ska 40 000 till 50 000 ton bergmaterial krossas på Hammarängens industriområde i Skellefteå helt med hjälp av el.

writer image
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article I Skellefteå krossas upp till 50 000 ton bergmaterial med hjälp av ett eldrivet krossverk. Foto: Skanska

– Vi försöker utveckla branschen och vill visa att det är möjligt att jobba med el. Och samtidigt få det ekonomiskt försvarbart, säger Martin Lundholm, projektingenjör och hållarhetssamordnare på Skanska.

Hammarängen Skellefteå Södra kommer att ligga strax intill travbanan och det redan befintliga industriområdet på Hammarängen. Projektet görs i samverkan mellan Skanska och Skellefteå kommun. Parterna provade att krossa grus med el på området Skellefteå Site East redan under 2021. Nu tar man erfarenheterna vidare med ett liknande upplägg, fast i mindre skala.

– Vi tar vidare erfarenheterna därifrån med ett liknande upplägg, fast det handlar om mindre mängder den här gången, säger Martin.

Dessutom är den grusbil som ska köra ut gruset, som används till att fylla ut gator och gång- och cykelvägar på det nya industriområdet, också helt elektrisk.

– Det blir dubbel-el! Det känns kul att vi på stora och små sätt kan visa branschen att vi måste göra en förändring, säger Martin.

Det behövs inga nya krossverk för att driva processen med el. Det går helt enkelt att ”runda” den dieselgenerator som har använts tidigare.

– Att undvika nyinvesteringar är en hållbarhetsaspekt i sig, menar Martin Lundholm.

Preliminärt ska Hammarängen Skellefteå Södra vara klart under senare delen av 2023.

 

 

Text: Ann-Louise Larsson

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer