maskinentreprenoren logo

Landet runt

Här växer världsstandarden för okrossbara rutor fram


writer image
Ann-Louise Larsson
article

I dag gäller samma krav för en glasruta som används i en personbil som i en entreprenadmaskin - trots att riskerna och påfrestningarna är helt olika. 

– Glaskross är ett stort problem för branschen, säger Hammerglass grundare Bengt Nilsson. Det leder inte bara till oönskade stillestånd utan innebär även en onödig risk för föraren i hytten. 

För två år sedan började Hammerglass arbeta på en standard för glasrutor i entreprenadmaskiner och efter att de presenterat sitt förslag för den internationella standardiseringskommittén blev det beslutat att en sådan standard ska införas, med Hammerglass förslag som grund. 

– Det som sker just nu är att standardiseringsexperter håller på att gå igenom förslaget till ISO 20687 som den kommer att heta, med målet att den ska införas 2025, säger Bengt Nilsson som varit med och utformat grundförslaget. 

Hammerglass har sedan 2010 tillverkat okrossbara rutor till entreprenadmaskiner. Rutorna är gjorda av polykarbonat med en speciell ytbehandling som gör dem okrossbara, repfria och till och med skottsäkra. Idag eftermonteras alla Hammerglass-rutor, vilket betyder att ett stort antal fabriksmonterade oanvända glasrutor kasseras i onödan varje år. Det kommer försvinna när standarden införs samtidigt som betydligt fler maskiner kommer att få de säkerhets-höjande rutorna. Ungefär var fjärde större grävmaskin som säljs i Sverige idag har en okrossbar ruta.

– Vi väntar oss att försäljningen kommer öka rejält när standarden införs och står redo att skala upp produktionen, säger Bengt Nilsson.

Text: Ann-Louise Larsson

Hammerglass

Tillverkar sina rutor i den extremt hållbara termoplasten polykarbonat – 300 gånger starkare än vanligt glas. 

Med en specialutvecklad ytbehandling som bygger på nanoteknik får polykarbonaten sina speciella egenskaper som gör att glaset blir okrossbart, inte gulnar eller blir repigt.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer