maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Havreskal kan ersätta cement

Genom förbränning av havreskal kan man få ett högkvalitativt substitut till vanlig cement i betongproduktion. Ett första test ska göras vid E.ons värmeanläggning i Uppsala efter årets havreskörd.

writer image
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Genom förbränning av havreskal kan man få fram en produkt som kan ersätta cement. Foto: Istockphoto

 En avsiktsförklaring om ett samarbete mellan Byggvesta och E.on är påskriven och tester av förbränningen inleds efter sensommarens svenska havreskörd. Havreskal är idag en restprodukt med låg nyttjandegrad och satsningen på mikrosilika ses därmed som en viktig framtidssatsning för både E.ON och ByggVesta.

Enligt beräkningar kan cementmängden halveras genom inblandning av så kallad mikrosilika som man får ut från förbränningen av havreskal, från runt 400 kilo till cirka 200 kilo cement per kubikmeter betong. Därmed är det möjligt att kraftigt sänka koldioxidavtrycket. Betongelement gjutna med den här typen av betong har redan testats i flera av ByggVestas bostadsprojekt med mycket gott resultat.

– Vi tror att bransch­över­skridande samarbeten är en förutsättning för att lyckas med klimat­om­ställning­en i samhället. Detta är ett gott exempel på hur innovation kan skapa synergi­effekter för flera branscher, säger Alicia Åhlfeldt, hållbarhetsstrateg på ByggVesta.

Text: Ann-Louise Larsson

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer