maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Klart med järnvägsplan för dubbelspår i norr – men pengar för byggnation saknas

Trafikverket har säkrat finansiering, cirka 200 miljoner kronor, för att ta fram järnvägsplaner för dubbelspår mellan Luleå och Boden. Medel för byggnationen saknas dock ännu.

writer image
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Helena Eriksson, regiondirektör, norra regionen, Trafikverket. Foto: Trafikverket

– Det här betyder att vi inom kort kommer att dra igång arbetet med att ta fram planerna. Vi har sedan tidigare sett över möjligheterna att kapa ledtiderna för att snabba på arbetet, och vi tror att vi kan korta av tiden med omkring två år, vilket innebär att vi bäddar för en möjlig byggstart ungefär 2029, säger Helena Eriksson, regiondirektör, norra regionen, Trafikverket.

År 2030 beräknas kapaciteten på den enkelspåriga sträckan inte räcka till för alla som vill trafikera den. Flera olika etableringar är då igång, vilket leder till upp mot 91 tåg per dygn. Därför bedömer Trafikverket att det finns behov av ett komplett dubbelspår mellan Luleå och Boden.

Totalkostnaden för att bygga dubbelspår på sträckan beräknas till cirka fem miljarder (prisnivå 2021). Medel för byggnation saknas ännu.

Text: Ann-Louise Larsson

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer