maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Hercules får fint jobb i Göteborg

NCC:s grundläggningsföretag Hercules utför pålning och spontning till Vasakronans nya kontorshus, Kaj 16. Ordervärdet är på cirka 80 miljoner kronor.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Håkan Hakeröd, avdelningschef Hercules. Foto: NCC

Hercules uppdrag är att projektera grundläggningen av spont och kohesionsstålpålar, göra sättningsberäkningar i 3D och massundanträngningsanalyser tillsammans med tekniska specialister från NCC. Cirka 300 stålpålar kommer även att sättas cirka 80 meter ned i den bottenlösa Göteborgsleran. Innan den fullskaliga produktionen startade tidigare i sommar gjorde man fältförsök med goda resultat.

– Genom ett noggrant förarbete har vi fastställt en produktionsmetod för att minimera massundanträngningen och därmed risken att omkringliggande byggnader påverkas negativt. Det är en stor fördel att vi göra projektet i samverkan. Det ger oss flexibilitet att utveckla optimala lösningar för bygget av det nya huset, och vi kan spara både pengar och tid för Vasakronan, säger Håkan Hakeröd, avdelningschef Hercules.

Kaj 16 är ett nytt konturhus, 16 våningar högt och till mestadels i trä, som ska byggas på Södra Älvstranden i Göteborg. Huset uppförs i bebyggd miljö med omkringliggande hus och bara ett par meter från Hisingsbron. Platsen ställer hårda krav på att begränsa buller och framförallt jordrörelser.

Projektet är en totalentreprenad i samverkan mellan fastighetsägaren Vasakronan, anläggningsbolaget Mark & Energibyggarna och Hercules, och beräknas vara färdigt kring årsskiftet 23/24.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer