maskinentreprenoren logo

Ekonomi

Het byggsommar väntas

Konjunkturinstitutets Barometerindikator steg även i maj, till 119,3 från 113,5 och är därmed på den högsta nivån i indikatorns 25-åriga historia. Bygg- och anläggning steg mest.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article

Tillverkningsindustrins konfidensindikator steg med 5,3 enheter i maj till 126,0 vilket alltså är det högsta uppmätta värdet någonsin för konjunkturinstitutets indikator. Uppgången i maj förklaras av mer optimistiska förväntningar på produktionsvolymen samt en förbättrad syn på nuvarande orderstock.

Konfidensindikatorn för bygg- och anläggningsverksamhet steg med 6,6 enheter till 107,1. Uppgången förklaras av såväl optimistiska anställningsplaner som av uppjusterade omdömen om orderstockarnas storlek. Det är högre än tillverkningsindustrin, men även högre än detaljhandeln som steg med 4,0 enheter. Tjänstesektorns indikator ökade med 3,5 enheter och pekar fortsatt på ett starkare läge än normalt.

Konjunkturinstitutets beräkningar stämmer i hög grad överens med Byggfaktas databas Sverige Bygger som visar att byggstarterna har ökat med 19 procent i en jämförelse med de två senaste åren. Skalar man ner statistiken på endast anläggningsjobben som har gått starkt ett par år så ligger byggstarterna nu ganska plant, enligt Byggfakta, ökningen är endast 0,5 procentenheter. Det ligger dock en del anläggningsjobb i pipe-line. Projekteringen av den typen av jobb ökar något igen i en jämförelse med tidigare år.

I slutet av juni kommer Maskinentreprenörernas MEKO-rapport som belyser mer i detalj hur landets maskinentreprenörer klarar sig.

Text:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer