maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Branschförening vill se skärpta regler för sprängämneshantering

Bergsprängningsentreprenörernas förening, BEF, kräver personliga licenser med löpande bakgrundskontroller för att få hantera sprängämnen. Detta efter att antalet illegala sprängningar ökat kraftigt i Sverige det senaste året, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

writer image
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article BEF vill se strängare regler för att hantera sprängmedel med personliga tillstånd, liknande vapenlicenser. Foto: Shutterstock

 Hittills i år har över 100 sprängdåd skett runt om i Sverige, det är en kraftig ökning från förra året då 88 illegala grova sprängdåd skedde under hela året. Ofta kommer sprängmedlet från byggarbetsplatser och BEF vill nu se strängare regler för att få hantera sprängämnen.

Idag görs kontroller var tredje år och det är företagen som har tillståndet, inte den enskilda sprängaren. BEF öppnar nu för möjligheten att ha personliga tillstånd, ungefär på samma sätt som för vapenlicenser, där bakgrundskontroller sker löpande. Branschföreningen har framfört sina önskemål till regeringen tillsammans med andra branschaktörer och hoppas nu på en lagändring.

– Man lyssnar och förstår vad vi säger, men ännu så länge har det inte hänt någonting, säger BEF:s ordförande Jan Johansson till Sveriges Radio Ekot.

Enligt Ekot följer regeringen utvecklingen av sprängdåd och är öppna för lagändringar där det behövs.

Polisen konstaterar att det ofta är dynamit eller krutbaserade ämnen som används av kriminella som kommit över detta genom stölder från byggarbetsplatser eller via anställda på byggen.

Text: Ann-Louise Larsson

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer