maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Hjo kommun får kritik för upphandling av entreprenad

Hjo kommun har brutit mot lagen om offentlig upphandling genom att inte annonsera sina återkommande köp av entreprenadtjänster. Köpen uppgår till drygt 5,6 miljoner kronor. Kommunen har inte heller dokumenterat köpen enligt dokumentationsplikten. Det framgår av ett tillsynsbeslut från Konkurrensverket.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Hjo kommun har gjort fel när de upphandlat entreprenadtjänster, enligt Konkurrensverket. Foto: Konkurrensverket/Pressbild

Hjo kommun köpte under 2021 regelbundet in entreprenadarbeten utan att först annonsera dem enligt upphandlingsreglerna. Värdet på entreprenadarbetena uppgår till 5 621 0000 kronor och fördelar sig i ungefär lika stor omfattning på lagen om offentlig upphandling (LOU) och lagen om upphandling inom försörjningssektorerna (LUF). Kommunen har löpande gjort beställningar genom muntliga överenskommelser.

Enligt Konkurrensverket rör det sig om ett blandat kontrakt som omfattas av reglerna i LOU. Eftersom upphandlingens värde överstiger 2021 års direktupphandlingsgräns i LOU har kommunen brutit mot annonseringsskyldigheten genom att inte annonsera upphandlingen.

Av Konkurrensverkets utredning har det också framkommit att kommunen inte har dokumenterat entreprenadköpen. Kommunen har därmed brutit mot dokumentationsplikten. En upphandlande myndighet är skyldig att dokumentera sina upphandlingar, bland annat för att undvika oegentligheter och göra det möjligt att följa upp inköp. Bristande dokumentation gör det också svårare att granska de inköp som görs av det offentliga.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer