maskinentreprenoren logo

Ekonomi

Hög fart innan hotande cementbrist

Peab och Svevia har lämnat ovanligt starka kvartalsrapporter i dagarna. Allt pekar uppåt för bolagen. Svevia känner sig starkt rustade inför brist på råvaror. Peab bevakar cementläget noga och tittar på egen import.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Peab planerar för hotande cemenbrist och tittar på nya bindemedel och även egen import av cement. Foto: Peab

Svevia fortsätter att växa lönsamt och såväl nettoomsättning som rörelseresultat förbättrades i kvartalet. Rörelseresultatet för perioden uppgick till 141 miljoner kronor (137) och ackumulerat stärktes resultatet jämfört med föregående år till 251 (213) miljoner kronor. Orderstocken var fortsatt hög och uppgick till 10,0 miljarder kronor (10,4).

Peab kan också visa på lönsam tillväxt och hög orderingång.

– Lönsam tillväxt och hög orderingång sammanfattar årets tredje kvartal. Rörelsemarginalerna fortsätter att förbättras inom såväl entreprenadverksamheterna som bostadsutveckling, vilket är en följd av flera års medvetet arbete, säger Jesper Göransson, vd och koncernchef för Peab.

Jesper Göransson har också uttalat sig om den hotande cementbristen. Peab följer självfallet noga vad som händer, men tittar även på andra bindemedel som kan fungera och studerar hur man kan importera cement direkt. Peab, som räknas som största byggaren på svensk marknad har fram till detta kvartal omsatt 42,5 miljarder och landar en vinst på 1,8 miljarder just nu. Det finns inte mycket utrymme för att låta cementbrist bli en avgörande faktor inför nästa kvartal och 2022.

Svevia känner sig också starka inför framtiden.

– Svevia är starkt rustat för att möta dagens utmaningar med ökade priser samt brist på råvaror och komponenter. Vi ser fortsatt en stor efterfrågan på våra produkter och tjänster, säger Anders Gustafsson, vd och koncernchef.

Text:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer