maskinentreprenoren logo

Ekonomi

Höga byggmaterialkostnader sänker försäljningen

Enligt affärskonsulterna Navet har försäljningsvolymen inom den byggrelaterade detaljhandeln sjunkit med 10 procent under årets första nio månader. Det ska kopplas ihop med att priserna ökat med närmare 17 procent totalt.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Nu har konstanderna för byggmaterial hunnit upp efterfrågan som börjat dyka. Foto: Navet

- Bakom den negativa utvecklingen finns sannolikt flera förklaringar, menar Jens Linderoth, som är analysansvarig på Navet. Stigande priser på byggmaterial, höjda räntor, fallande bostadspriser och en bred och tilltagande inflation är sannolikt exempel på sådana. Om man bara ser till de senaste tre månaderna i år har den negativa utvecklingen tagit fart och understigit samma period 2021 med 12 procent. Vår bedömning av utvecklingen för hushållens inköp av byggmaterial för gör-det-självarbeten är att marknaden kommer krympa med 10-12 procent i år, avslutar Jens Linderoth.

Bland entreprenörernas kostnader steg byggmaterialkostnaderna med 16,6 procent mellan oktober 2021 och oktober 2022 (SCB). Alla materialkostnader ökade förutom kostnaden för trävaror som sjönk med 7,4 procent. Mest ökade kostnaderna för armeringsstål med 44,7 procent. Kostnaderna för golvmaterial och järn- och stål inklusive armeringsstål steg med 27,5 respektive 27,0 procent.

Entreprenörers kostnader för elkraft och dieselolja har stigit mest visar SCB:s Byggkostnadsindex. 99,4 respektive 44,0 procent. Kostnaderna för maskiner och omkostnaderna steg med 14,6 respektive 6,5 procent. Kostnaderna för löner med 2,3 procent.

Text:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer