maskinentreprenoren logo

Ekonomi

Högre pris på byggmaterial ger rekordsiffror

Byggmaterialindex från branschorganisationen Byggmaterialhandlarna visar att försäljningen mätt på jämförbara enheter och i löpande priser ökade med 18,9 procent under första kvartalet 2022. Den underliggande prisutvecklingen för perioden uppskattas till strax under 30 procent.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Efterfrågan hålls uppe trots rejält höga priser på byggmaterial. Det gör att byggmaterialhandeln når rekordsiffror under första kvartalet. Foto: ME

2022 har inletts starkt, med en försäljningsutveckling på 18,9 procent under första kvartalet. Stora delar av tillväxten kan hänföras till prisuppgångar på framför allt träprodukter och byggmaterial. Träprodukter har ökat kraftigt i inköpspris även under det senaste kvartalet och står för cirka 20 procent av branschens försäljning, vilket påverkar utvecklingstalen.

Under årets första kvartal var proffshandeln fortsatt den drivande försäljningskanalen för byggmaterialhandeln och stod för nästan hela försäljningstillväxten. Den konsumentdrivna försäljningen har efter den kraftiga uppgången under 2020 och inledningen av 2021 haft i stort sett nolltillväxt under senaste kvartalet.

Försäljningsutvecklingen i proffshandeln ökade under årets första kvartal med drygt 26 procent jämfört med samma period föregående år.

Branschorganisationen Byggmaterialindustrierna genomför just nu en enkätundersökning bland sina medlemmar för att få en bild av hur tillverkarna av byggmaterial påverkas av det rådande världsläget. Det man vet är dock att de som endast har nordiska leveranskejdor påverkas minst.

Text:

Byggmaterialindex

HUI Research mäter månadsvis försäljningen i byggmaterialhandeln på uppdrag av Byggmaterialhandlarna. Byggmaterialindex släpps månadsvis till prenumeranter 21-27 dagar efter avslutat kvartal. Byggmaterialindex baseras på försäljningsuppgifter från Bauhaus, Beijer Byggmaterial, Bygma, Derome, Karl Hedin, Kesko (K-Rauta och K-Bygg), Optimera, Woody Bygghandel, Mestergruppen (XL-BYGG) och Happy Homes.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer