maskinentreprenoren logo

Branschpricken

”Högre ställda krav på hållbara bygg­material måste också få kosta”

Anna Ryberg Ågren, vd Byggmaterialindustrierna

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article

Vad är Byggmaterialindustrierna för slags organisation?

– Man kan beskriva oss som en paraplyorganisation där både olika branschorganisationer och enskilda företag är medlemmar. 14 organisationer och lika många företag. Vi ska samla branschen och arbetar med påverkansarbete i en rad olika frågor. Hållbarhet, digitalisering, marknadsfrågor. I år har det varit en hel del som handlat om ökade kostnader för byggmaterial, till exempel.

Att byggmaterial har blivit dyrare har många märkt, vad är det som har hänt?

– Vi på Byggmaterialindustrierna arbetar inte direkt med prisfrågor, men vad vi hör från medlemmarna så är det ju en rad olika skäl som ligger bakom. Vi har en effekt av pandemin som har givit en obalans på marknaden med tillgång och efterfrågan, med låga lager på hemmaplan och problem i transportsystemen. Flera olika orsaker har bidragit samtidigt och gett högre priser.

Vilka är era viktigaste frågor just nu?

– Hållbarhetsfrågorna är centrala, och cirkulära processer. Vi kommer att få se ökade krav på spårbarhet, cirkulära flöden och klimatpåverkan. Digitaliseringen ökar och allt det här driver kostnader. Och högre ställda krav på hållbarhet ökar kostnaderna såklart, och det måste få kosta. Ska det fungera behövs lagstiftning och tillstånds­processer som stödjer detta.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer