maskinentreprenoren logo

Ekonomi

Högst byggkostnader i Norden

Byggkostnaderna drar iväg i hela Norden, och bland de 12 dyraste städerna i världen hittar vi nu Köpenhamn, Oslo och Stockholm. Dyrast är det att bygga i Geneve.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Höga byggkostnader i Norden. Foto: Ryno Quantz

Den internationella konsultjätten Arcadis har precis lämnat sin rapport över byggkostnader. En svajig amerikansk dollar som backat under pandemin samtidigt som Euron stått stabil gör att byggkostnaderna nu är som högst i Europa. Bland de tio dyraste städerna i världen är sex europeiska.

Byggkostnaderna är dyrare i Stockholm just nu än i till exempel Boston, München, Los Angeles, Sydney med flera. I topp på listan ligger dock Köpenhamn, som är tredje dyraste stad i värden just nu när det kommer till byggkostnader. På fjärde plats ligger Oslo.

Det är flera faktorer bakom att byggkostnaderna ökar. Ett är att det är stor efterfrågan på byggmaterial i alla former runt om i världen då i princip samtliga regeringar med förmåga har gjort stora satsningar på offentligt byggande med fokus på infrastruktur för att minska effekterna av pandemin. Dessutom har byggsektorn över hela världen tuffat på överraskande bra, bättre än många bedömare räknade med. Detta har inte bara hållit priserna på byggmaterial uppe, när pandemin slog till stördes också flera upparbetade leveranskedjor som den globala byggbranschen vant sig vid. Allt från maskiner till råvaror har fastnat mer än tidigare.

Tittar man på svenska Entreprenadindex så syns en kostnadsökning på i princip samtliga områden sedan tidigt i våras. Både när det gäller arbete och byggmaterial som trä, stål, järn, plast med flera.

Text:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer