maskinentreprenoren logo

Krönika

Hej byggbranschen – har ni tänkt på det här?

Lästid:  0 min

article

Hur lång tid har byggbranschen på sig att bli hållbar i alla aspekter? Inte länge, tänker jag. Men det verkar inte vara direkt bråttom där ute. Som om ledande branschaktörer med ansvar tycker att de gör tillräckligt… och att det kommer att lösa sig.

Det tror inte jag. Inte utan vidare.

Vissa hävdar ju att det läggs ner väldigt mycket jobb på att få till en sund byggbransch. Ok, vi säger att det är så då. Men när vi på Ansvar Säkerhet är ute och hjälper våra kunder att kontrollera arbetsplatserna, så är det fortfarande mer eller mindre allvarliga felaktigheter på bygget som leder till osund konkurrens och skadar branschen. 

Mycket jobb kvar, menar jag. Bra att delta i en konferens om sund konkurrens, men det räcker inte. Aktivt arbete krävs.

Att gå mot hållbarhet är en ödesfråga för de bolag som vill vara en vinnare. Såhär ser jag det:

  1. Den nya ”Gretagenerationen” kommer varken söka sig till eller stanna på ett företag som inte har hållbarhet högt på agendan. (Den generationen går inte på tricket att skicka en peng till Unicef vid jul – och så är det bra sedan.)
  2. Som samhällsbyggare måste man som företag kunna stå rak gällande sitt avtryck vare sig det gäller koldioxidutsläpp, miljö generellt, och säkerställa att alla underentreprenörer har de villkor de ska ha. Vem vill annars jobba där?
  3. Samhällsbyggare måste våga välja bort de entreprenörer som inte borde få uppdrag i verksamheten - även om priset är lågt (kanske just därför). Tiden för kortsiktiga vinster har gått – är inte modernt längre.
  4. Att stå för sund konkurrens, ta sitt ansvar som samhällsbyggare och för vår allas framtid. Ungdomarna kommer att kontrollera sina blivande arbetsgivare innan de skickar sin ansökan. Är det något dom kan så är det att söka fakta på nätet.

Inom ramen för min verksamhet Ansvar Säkerhet finner vi med 2022 års siffror illegal arbetskraft på var 3:e kontroll. Det är lite häpnadsväckande och väldigt illavarslande.

Så det är inte läge att vara nöjd och tro att det löser sig utan aktivt arbete.

Men allt är inte mörkt. Det finns större byggentreprenörer i branschen som faktiskt gör något, även om det kostar just nu så är jag helt säker på att dessa är framtidens vinnare. Allt fler börjar se att detta är en ödesfråga för hela byggindustrin. 

Text: Jessica Löfström

Plus & Minus

Våren är här. Och snart blommor körsbärsblommorna i Kungsträdgården igen.

Svajig konjunktur i världen som påverkar allt och alla.

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer