maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Hyfsat kvartal för Boliden i en tuff tid

Försäljningsintäkterna och rörelseresultatet blev lägre för tredje kvartalet för Boliden. Men vd Staffas är nöjd med tanke på omständigheterna. Nästa år ska det investeras för 14 miljarder.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Aitik i Gällivare får nyinsvesteringar på 14 miljarder med början av nästa år. Foto: Boliden/Pressbild

– Jag är djupt imponerad av hur vår organisation har anpassat sig till nya förutsättningar. Vi har ett strukturerat förhållningssätt till våra olika utmaningar och levererar en stabil produktion i många av våra enheter under kvartalet. Utöver det fortsätter vi att utveckla våra projekt enligt plan och budget, säger Mikael Staffas, VD och koncernchef.

Rörelseresultatet inom Boliden Gruvor minskade till 750 (1 964) miljoner kronor, på grund av lägre halter och lägre anrikad volym. Kostnaderna minskade också främst på grund av att Tara har placerats i malpåse. Den anrikade volymen i Aitik påverkades av oplanerat underhåll, som i kombination med lägre halter ledde till en lägre produktion av koppar och guld i koncentrat än både föregående kvartal och förra året.

Bolidenområdets anrikade volym var i linje med föregående kvartal men högre än förra året tack vare stabil produktion. Garpenbergs anrikade volym var högre än både föregående kvartal och förra året. Bergtekniska utmaningar påverkade halterna negativt. Produktionen efter det tredje kvartalet är tillbaka på tidigare kommunicerade haltnivåer. Produktionen i Kevitsa var stabil och den anrikade volymen var högre än både föregående kvartal och förra året.

Inom Boliden Smältverk minskade rörelseresultatet. Lägre volymer, främst på grund av branden i Rönnskär, hade en negativ inverkan medan priser och villkor bidrog positivt.

Harjavaltas kopparkatodproduktion var högre än föregående kvartal och förra året, liksom produktionen av nickel i skärsten. I Kokkola var produktionen av gjuten zink lägre än både föregående kvartal och förra året. Oddas zinkproduktion var lägre än föregående kvartal men i linje med föregående år. Båda zinksmältverken påverkades av utmaningar i tillgången på zinkkoncentrat.

Det pågående investeringsprogrammet, som inkluderar den nya dammstrukturen i Aitik, utbyggnad av Kristinebergsgruvan i Bolidenområdet och utbyggnaden av Odda, fortskrider enligt plan. För 2024 beräknas de totala investeringarna till cirka 14 miljarder kronor.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer