maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Första gruvtrucken i fossilfritt stål

I juni i år levererades den första anläggningsmaskinen i fossilfritt stål, en Volvo A30G. Nu är det dags för gruvsidan att följa efter – Epiroc presenterar idag en prototyp av en batteridriven underjordstruck tillverkad av fossilfritt stål från SSAB.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Epiroc Minetruck MT42 Battery är världens första underjordtruck tillverkad av fossilfritt stål. Foto: Epiroc

Prototypen är en Minetruck MT42 Battery som utrustats med ett flak tillverkat av fossilfritt stål, vilket kommer att minska CO2-utsläppen med 10 ton per tillverkad enhet. Minskningen motsvarar utsläppen från fem bensindrivna personbilar under ett år.

– Vi spelar alla en roll i att skapa en mer hållbar framtid. Vårt samarbete med SSAB har gjort det möjligt för oss att presentera världens första gruvtruck för underjordsverksamhet tillverkad med fossilfritt stål, säger Camilla Goldbeck-Löwe, Vice President Corporate Responsibility på Epiroc.

SSAB och Epiroc har ingått ett partnerskap som kommer hjälpa Epiroc att påskynda resan mot en mer hållbar framtid, leverera världens grönaste maskiner och stötta sina kunder.

– Vår innovationsagenda går hand i hand med våra kunders hållbarhetsagenda. I övergången till en ny ekonomi med låga koldioxidutsläpp kommer våra produkter och tjänster att vara viktiga för att våra kunder ska kunna nå sina klimatmål, säger Sami Niiranen, President för Epirocs Underground-division.

– Utvecklingen av ny teknik är avgörande för att möjliggöra övergången till en koldioxidsnål ekonomi. Vårt fossilfria stål minskar omedelbart koldioxidavtrycket till nära noll utan att kompromissa med den höga kvalitet och egenskaper man kan förvänta sig av SSAB-stål. Det är samma stål, bara utan den negativa miljöpåverkan, säger Johnny Sjöström, chef för SSAB Special Steels.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer