maskinentreprenoren logo

Krönika

Teknikutvecklingen går fortare än väntat

Lästid:  0 min

article

I min senaste krönika berörde jag elektrifieringen av anläggningsmaskiner. Sedan dess har fokus inte minskat – snarare tvärtom. Jag är övertygad om att vi kommer att få se en andra halva av 2022 med ytterligare nyheter – inte minst på Bauma i München i oktober.

Så har vi digitaliseringen också. Många aktörer pratar om hur snabbt branschen digitaliseras och vilken betydelse detta kommer få. Här finns fortfarande utmaningar och det är en bit kvar till mål. Låt mig förklara:

Maskiner som är uppkopplade ska ju medföra att arbetsplatserna blir säkrare, mera produktiva och gynnsamma för en arbetsstyrka som är digitalt tekniskt kunnig. Rätt data, rätt paketerad och transparent för samtliga aktörer processen; levererad i realtid, medför effektivitet och produktivitet. Bra för både entreprenörer och kunder.

Men med transparensen kommer behovet av datasäkerhet. Dieselstölder är ett gissel, men stöld av data är klart farligare för bolaget. Den drastiskt ökade kriminaliteten med dataintrång och cyberkapningar gör att tillverkarna prioriterar datasäkerhet i högre utsträckning, och det är nödvändigt för ingen entreprenör vill bli av data eller få den ”kidnappad”. Det är själva basen i konkurrenskraften vi talar om här.

En mer oväntad följd av digitaliseringen är att den driver på nya affärsmodeller och påverkar relationen mellan tillverkare, återförsäljare och den slutliga användaren. De kommande fem åren får vi därför se en affär där entreprenören i allt högre utsträckning väljer att upphandla produkterna som en komplett tjänst med omkringliggande service; precis som en arbetskraft. Det vi pratar om är EAAS – på engelska Equipment As A Service – som motsvarigheten till softwarevärldens SAAS – Software As A Service – som sedan länge är modellen att prenumerera på ett dataprogram eller operativsystem. 

Exempel på detta är hyresbolagens fokus på marknaden som säljer ett system till kunden förutom maskinen, även transport, service, men också support; ”fleet management” i syfte att optimera utnyttjande-graden av inhyrd produkt. Genom att undvika tunga maskininvesteringar kan då entreprenören uppnå bättre kassaflöde och investera inom andra områden och ändå hela tiden ha tillgång till senaste teknologin.

Nästa steg nu är autonoma maskiner. I USA visar en studie att 41 procent av förvärvsarbetande i byggindustrin kommer att pensionera sig 2030, och det är svårt att attrahera ny arbetskraft till anläggningsbranschen. Detta måste lösas och automatisering är en väg fram, tänker amerikanerna.

Det händer alltså väldigt mycket i vår bransch, som öppnar för frågor, men skapar möjligheter också.

Text:

Plus & Minus

En fantastisk sommar med fint väder med mindre inslag av pandemin hängande över oss.

Att det inte finns en långsiktig stabil lösning på elen och behovet som bara ökar för privatpersoner och verksamheter.

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer