maskinentreprenoren logo
Ledare

I Norge är vi ballare än i Sverige

Nyligen hörde jag en rolig...

Lästid

0 min
Dela

Nyligen hörde jag en rolig norgehistoria. Den handlar om oss, inte oss svenskar, utan om oss i branschen.Inte vi i byggbranschen, om någon av er tror det. I varje fall inte i Norge. I Norge är maskinentreprenörer något helt annat än vad de är i Sverige. I varje fall statusmässigt.

De ser sig som anläggare. Och det är fint i Norge. I Norge är vi klart ballare än i Sverige.I Sverige har vi svårt att få folk till branschen då det är för få som har intresse av att lära sig hantera en anläggningsmaskin. I Norge har företagen också svårt att hitta folk – men det beror på att det inte finns tillräckligt många utbildningsplatser – söktrycket är för hårt.

Många som vill kommer inte in på utbildningarna.I Norge är maskinentreprenörer klart större än i Sverige. Några utför uppdrag på Grönland eller i Hong Kong. Borrar djupa tunnlar. Räknar ofta på stora och svåra projekt. I Norge är företagen hälften så många, men omsätter dubbelt så mycket och har klart fler anställda. 1600 lärlingar i jobb i Norge. Staten ställer krav på att företagen öppnar för lärlingar. 90 procent av lärlingarna stannar sedan i företaget. Vi har säkert en del att lära oss av Norge.

Fortsätt läsa

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer