maskinentreprenoren logo

Ledare

I Norge är vi ballare än i Sverige

Nyligen hörde jag en rolig...

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article

Nyligen hörde jag en rolig norgehistoria. Den handlar om oss, inte oss svenskar, utan om oss i branschen.Inte vi i byggbranschen, om någon av er tror det. I varje fall inte i Norge. I Norge är maskinentreprenörer något helt annat än vad de är i Sverige. I varje fall statusmässigt.

De ser sig som anläggare. Och det är fint i Norge. I Norge är vi klart ballare än i Sverige.I Sverige har vi svårt att få folk till branschen då det är för få som har intresse av att lära sig hantera en anläggningsmaskin. I Norge har företagen också svårt att hitta folk – men det beror på att det inte finns tillräckligt många utbildningsplatser – söktrycket är för hårt.

Många som vill kommer inte in på utbildningarna.I Norge är maskinentreprenörer klart större än i Sverige. Några utför uppdrag på Grönland eller i Hong Kong. Borrar djupa tunnlar. Räknar ofta på stora och svåra projekt. I Norge är företagen hälften så många, men omsätter dubbelt så mycket och har klart fler anställda. 1600 lärlingar i jobb i Norge. Staten ställer krav på att företagen öppnar för lärlingar. 90 procent av lärlingarna stannar sedan i företaget. Vi har säkert en del att lära oss av Norge.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer