maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Krav på elmaskiner när företag samarbetar

Lantmännen Fastigheter, Swecon och OKQ8 samarbetar för att utveckla laddinfrastrukturen och möjliggöra enkel elfordonsladdning vid 30 platser i Sverige. Alla grävjobb ska göras med elmaskiner.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Cathrine Wallin, regionchef växtodling på Lantmännen Lantbruk och Maskin, laddar bil vid en anläggning i Uppsala. Foto: Peter Holgersson/Swecon/Pressbild

I november 2022 togs det första spadtaget för utbyggnationen av laddinfrastrukturen vid Swecons anläggning i Uppsala som till stor del utfördes med elmaskiner

– Det är verkligen en omställning vi är mitt uppe i, och i allra högsta grad en spännande utveckling med de eldrivna anläggningsmaskinerna. Att gräva el, med el – ja, det gör att omställningen tar ett extra kliv framåt. Vi ser en växande efterfrågan på eldrivna arbetsfordon i takt med att fler aktörer söker sätt att minska klimatavtrycket, berättar Paul Nocievski, Key Account på Swecon.

Lantmännen har sedan många år hållbarhetsmål, där Lantmännen Fastigheter står för möjliggörandet av omställningen genom installationer vid fastigheter inom det egna fastighetsbeståndet. Utöver den laddinfrastruktur kommer många anläggningar att förses med solceller på fastigheternas tak.

– Genom det här samarbetet kan vi erbjuda en extra service till såväl våra hyresgäster som deras kunder, besökare och medarbetare. Att vi dessutom utför installationer med elgrävare synliggör att Swecon erbjuder ännu en dimension av fordon. Vi är mitt uppe i omställningen och vi har minst sagt ambitiösa hållbarhetsmål där installation av laddstolpar och solenergi är prioriterade områden, säger Henrik Nilsson, hållbarhetsansvarig på Lantmännen Fastigheter.

– Vi hjälper Lantmännen Fastigheter och Swecon med deras övergång från fossildrivna till eldrivna fordon – en övergång som kan uppfattas som krånglig då den ställer krav på nya praktiska och administrativa lösningar. Här bidrar vi med rådgivning och lösningar som passar deras behov. Varje anläggning som vi installerar är unik och ställer stora krav på ett gott samarbete med både Lantmännen Fastigheter och Swecon. Därför är det roligt att vi redan nu har installerat över 200 laddpunkter tillsammans, säger Helen Axelsson, direktör B2B Sales OKQ8.

Schaktentreprenaderna kommer att upphandlas lokalt och görs via OKQ8. Om entreprenören inte har egna elmaskiner ska dessa hyras. Ramirent har nämnts som möjlig aktör för detta.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer