maskinentreprenoren logo

Högsta konkurssiffran på 20 år

Under maj månad gick svenska aktiebolag i konkurs. Det är den högsta siffran någonsin för maj och 36 procent fler än maj i ifjol. Bygg- och fastighetsbranschen är extra hårt drabbad.

writer image
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Konkurserna ökar kraftigt och byggbranschen är hårt drabbad. Månadens största konkurser är två anläggningsföretag, Euroroc och Win Industri, båda kopplade till gruvnäringen. Foto: Creditsafe

I spåren av minskat byggandet är det många byggbolag som inte överlever. Enligt Creditsafe har konkurserna bland byggentreprenörer ökat med 36 procent och bland byggsnickerifirmor hela 85 procent. Inom fastighetsbranschen har konkurserna ökat med 45 procent.

Månadens största konkurser är två anläggningsföretag, Euroroc och Win Industri, båda kopplade till gruvnäringen. Bolagen som tillsammans omsätter 550 miljoner kronor har haft fleråriga kontrakt med såväl LKAB som Boliden. Bolagen är dock indragna i en konkurshärva där konkursboet stämt företagen. De anklagas för att ha plundrat företag och blåst upp den egna omsättningen, enligt Creditsafe.

Fler än var fjärde av alla konkursade företag denna månad startade efter 2020, det vill säga under pandemin eller senare. Risken för konkurs är generellt sett högst under de första tre åren (inom 32 månader). Eftersom betydligt fler bolag startades under pandemiåren drivs konkursökningen bland annat av dessa unga bolag.

- Detta är en oroande trend som vi pratat om tidigare. Vi vet att risken för konkurs är högst de första levnadsåren, och med nästan 60 000 nya bolag varje år under pandemin, som nu ska möta lågkonjunkturens utmaningar i en tid med minst motståndskraft, då blir det tufft. Högre kostnader, förändrade förutsättningar och mindre marginaler slår extra hårt för nyetablerade företag, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe.

Text: Ann-Louise Larsson

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer