maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Ikano Bostad först i Sverige med flyttbara solscellsmoduler för byggbodar

I slutet av februari installerades tre solcellsmoduler på Ikano Bostads byggbodar i Elinegård i Malmö. Solcellsmodulerna är de första i sitt slag i Sverige och varje modul har kapacitet att producera cirka 4 000 kWh per år.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Flyttbara solcellsmoduler för byggbodar är en ny lösning som Ikano Bostad är först i Sverige med. Foto: Ikano Bostad

Solcellerna producerar cirka 4 000 kWh per modul och år och sitter på en stapelbar ram som kan justeras efter väderstrecken. Den robusta konstruktionen gör att solcellerna går att skicka vidare till nästa byggarbetsplats när bygget är klart. Lösningen är framtagen av Watts2You och Ikano Bostad.

­– Egen energiproduktion på byggarbetsplatserna är ett viktigt steg på vägen för att nå vårt mål att bli klimatneutrala till år 2030. Att köpa in solceller som inte går att flytta mellan byggbodarna var inget alternativ. Då föddes idén internt om solcellsmoduler som enkelt går att flytta, säger Mikael Hallengren, produktionschef på Ikano Bostad.

– Det här är en långsiktig lösning på riktigt, tillägger han.

– Genom vårt samarbete visar Ikano Bostad vägen till att göra även byggetableringsprocessen grönare och mer energieffektiv. Samarbetet med Ikano Bostad har varit mycket värdefullt då deras djupa kunskap av byggetablering hjälpt oss att utveckla en industriell lösning som både är enkel att transportera, driftsätta och förvara, säger Nicklas Lundin, vd på Watts2You.

Text: Ann-Louise Larsson

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer