maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Implenia är först med nitratfri sprängsalva

Implenina har samarbete med svenska Hypex Bio för att påbörja tester och användning av bolagets nitratfria sprängmedel. Nu har första salvan i projekt Farstagrenen, stockholms tunnelbana brunnit av.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Det har varit en del utmaningar med tillståndsansökan, intern utbildning av personal och viss ombyggnad av maskiner. Men första salvan har gått projekt Farstagrenen - tunnelbanan i Stockholm. Det har sprängts med denna typ av sprängmedel i gruvbranschen tidigare, men det ska, enligt Implenina, vara första gången för anläggningsindustrin. Foto: Emil Parnestam/Implenia/Pressbild

Steget att använda väteperoxidbaserat sprängmedel kommer bland annat ge upphov till reducering av kvävehalten i processvattnet. Detta innebär mindre förorening och minskat behov av vattenrening vid tunneldrivning, minskade CO2 utsläpp i Implenias verksamhet och kommer även bidra till en bättre arbetsmiljö i våra tunnlar. Detta är dessutom krav som kan komma från de större beställarna.

- Vi drivs av hållbara innovationer och följer med spänning de analyser och utvärderingar inom både miljö- och arbetsmiljöområdet som nu kommer genomföras i samband med testerna, säger Implenia Sveriges Hållberhetschef Therese Rönnkvist Mickelson i ett pressmeddelande.

Det har varit en del utmaningar med tillståndsansökan, intern utbildning av personal och viss ombyggnad av maskiner. Men första salvan har gått projekt Farstagrenen - tunnelbanan i Stockholm. Det har sprängts med denna typ av sprängmedel i gruvbranschen tidigare, men det ska, enligt Implenina, vara första gången för anläggningsindustrin.

- Vi är mycket stolta över att vara ledande inom anläggningssektorn i Sverige när det gäller att ligga i framkant med ny teknik och material i vår konservativa bransch, säger Jiri Englén, VD Implenia Sverige.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer