maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Bränsleceller ska ersätta dieselgeneratorn på bygget

Implenia ska delta i ett projekt för fossilkraft på byggarbetsplatser, där energin ska komma från vätgasdrivna bränsleceller istället för diesel. Ett första system ska vara i drift vid årsskiftet.

writer image
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article KraftPowercon deltar i ett projekt som ska ersätta dieselgeneratorn på byggarbetsplatsen med en vätgasdriven bränslecellslösning. Foto: KraftPowercon

Implenia ska delta i ett projekt för fossilkraft på byggarbetsplatser, där energin ska komma från vätgasdrivna bränsleceller istället för diesel. Bakom projektet står förutom Implenia bränslecellstillverkaren Teco 2030 och norska statens utvecklingsbolag Enova samt KraftPowercon blir helhetsleverantör för den elektriska kraftomvandlingen innefattande 800kW bränsleceller i ett containerutförande. Syftet med projektet är att ersätta dieselgeneratorn inom bygg och anläggningsprojekt.  

KraftPowercon blir helhetsleverantör för den elektriska kraftomvandlingen innefattande 800kW bränsleceller i ett containerutförande. Syftet med projektet är att ersätta dieselgeneratorn inom bygg och anläggningsprojekt.  

– Fantastisk roligt men samtidigt en rejäl utmaning för oss som organisation i Växjö. Vi befinner oss redan i en expansionsfas med en rejäl efterfrågeökning från våra kunder inom traditionell infrastruktur. Vi behöver därför se över vår kapacitet ytterligare trots att vi anställt ett tjugotal personer de senaste året och så sent som i somras dubblerade vår lokalyta. DCKraft och tillhörande kraftomvandlingssystem kommer komma in som ett helt nytt affärsområde vilket kommer kräva att en organisation runt om den kommer behöva byggas upp, säger Tobias Johansson, divisionschef på KraftPowercon.

Flera stora aktörer inom det förnyelsebara energiområdet, inte minst inom bränslecellsteknik, har visat stort intresse för KraftPowercons erbjudande och projektet har vuxit från att från början enbart leverera den nyutvecklade kraftomvandlaren DCKraft till att bli leverantör för hela kraftomvandlingssystemet.

– Planen är att systemet skall vara i drift i början på nästa år, säger Arvid Mårtensson, affärsutvecklare på KraftPowercon.

Text: Ann-Louise Larsson

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer