maskinentreprenoren logo

Krönika

Indien behöver 200 000 maskinförare om året

Lästid:  0 min

article

Ofta är det bra att få perspektiv på sina egna utmaningar. I början av året deltog jag i flera diskussioner under Bauma/Conexpo i Dehli, Indien. Det var lite av en väckarklocka.

Jag och tillverkare av anläggnings-maskiner diskuterade maskinförarens roll i framtiden. Vilken utbildning kommer att krävas? Maskinernas tekniska utveckling påverkar självfallet även indiska maskinförare. Bedömningen är att det behövs 200 000 nya maskinförare om året i Indien för att man där ska klara utmaningarna gällande nödvändig infrastruktur.

Detta är en fråga – maskinförarna – som faktiskt diskuteras globalt just nu. Många frågor ställs, få svar finns. Men jag har en fundering som jag vill dela med mig av.

Den pågående digitaliseringen och de hjälpmedel och stödfunktioner som utvecklas i autonoma eller semiautonoma maskiner förändrar förarens roll på arbetsplatsen. Kanske främst när det gäller den mängd data som finns till förfogande och behöver analyseras.

Fram till nu har ett av huvudkraven varit förarens kompetens kring produkten och dennes förmåga att kunna arbeta på ett så effektivt sätt som möjligt i det aktuella projektet.

Det kommer att dyka upp nya krav. Föraren kommer framöver att ha en nyckelroll i att analysera maskinens arbetssätt, effektivitet och dess optimala utnyttjande. Detta blir kopplat till kommande helhetslösningar där entreprenören helt säkert kommer att ta in en maskin under ett speciellt jobb direkt via tillverkaren eller en uthyrningstjänst. Maskinen blir en del av alla andra tjänster som kommer med produkten och entreprenören betalar för vilka hjälpmedel han använder och hur mycket dessa användes.

Antagligen talar vi mer om det som kallas maskinoperatör än maskinförare. De här ”förarna” kommer att kunna fungera i flera branscher där det krävs att man kan hantera och förstå den här tekniken som nu är på ingång. Jag gissar att detta kommer att leda till att dessa nya kompetenser gör de nya ”förarna” attraktiva i alla branscher där maskinernas effektivitet och kostnad behöver hanteras.

Det här leder till att maskinföraren behöver vara en integrerad del i processen. Teknologin som redan existerar (telematik) är inte sällan dåligt utnyttjad. Entreprenören ser inte alltid fördelen. Men det kan föraren göra, som har kompetensen att till exempel proaktivt analysera maskinen i arbete. 

Som jag ser det blir maskinföraren en nyckelperson inom den teknologiska och digitala transformationen vi nu ser. I Sverige, såväl som i Indien.

Text: Carl Gustaf Göransson

Plus & Minus

Äntligen står våren runt hörnet.

Krig och natur­katastrofer orsakar stort lidande.

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer