maskinentreprenoren logo

Ekonomi

Industrin rekordinvesterar i byggen

I Navet Analytics kommande konjunkturranalys syns en rad positiva siffror gällande bygg- och anläggning. En sak som sticker ut är industrin ökade investeringar i lokaler under året.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Bra tryck i industrin avspeglar sig i viljan att investera. Det är inte bara i norra Sverige, utan ett bra tryck i hela landet enligt Navet Analytics Foto: Navet

Industrins husbyggnadsinvesteringar sticker dock ut med en rekordstor volym av påbörjade husbyggnadsinvesteringar hittills under året. Jens Linderoth, som är analysansvarig på NAVET Analytics, kommenterar resultatet.

- Utfallet för de tre första kvartalens nybyggnad i år är extremt högt. Vi har inte sett en så stor aktivitet inom industrins nybyggnadsinvesteringar sedan innan finanskrisen för 13 år sedan. Uppgången har också skett på ganska bred front i landet. 6 av 10 län visar mycket positiv tillväxt hittills i år.

Går man till Byggfakta och samkör siffrorna från Navet får man samma bild. Byggstarterna har ökat med 30 procent i de 12 senaste månaderna och jämför man historiskt från 2017 och framåt blir siffrorna extrema, en drygt 70 procent ökning. Intressant nog ökar även projekteringarna fortfarande, så det ser ut att kunna bli ganska bra två kommande år också om samhällsekonomin tillåter.

Text:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer