maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Infrajätten Eleda byter ägare

Infrastrukturföretaget Eleda siktar på att fördubbla omsättningen de närmaste åren till 30 miljarder. För att stödja bolaget i den fasen blir globala storbolaget Bain Capital Private Equity ny majoritetsägare.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Karl Svenningsson (Altor), Johan Halvardsson (Eleda) och Bengt Maunsbach (Altor). Foto: Eleda/Pressbild

Bain Capital Private Equity ('Bain Capital'), som räknas som ett ledande globalt privat investeringsföretag, förvärvar en kontrollerande andel i Eleda, från svenska Altor. Eledas grundare, Johan Halvardsson och Peter Condrup, och ledande befattningshavare kommer att återinvestera i Eleda.

Med huvudkontor i Stockholm är Eleda nu för tiden en ledande nordisk leverantör av infrastrukturutveckling och tjänster. Bolaget har blivit marknadsledare inom flera segment, många av dem som fokuserar på verksamhet inom den så kallade gröna omställningen.

Eledas som förvärvar spetsföretag i branschen arbetar med en decentraliserad verksamhetsmodell där bolagen behåller sin kultur och varumärke och tillför istället förutsättningar för sina bolag att leverera på hög kvalitet och tillsammans räkna på klart större jobb än man kunnat som enskilda företag.

– Vi är glada över att välkomna Bain Capital till teamet när vi ska förverkliga de många möjligheter vi ser på marknaden. Vi har haft en fantastisk resa med Altor sedan 2020, är oerhört stolta över hur framgångsrikt Eleda har utvecklats och är nu redo att ta vår verksamhet till nya och spännande höjder, säger Johan Halvardsson, VD och medgrundare av Eleda.

Altor skapade Eleda i april 2020 genom en sammanslagning av tre plattformar för infrastrukturtjänster. Vid tidpunkten för fusionen hade Eleda en omsättning på cirka 6 miljarder kronor. Idag har Eleda över 15 miljarder kronor i intäkter, drivet av en organisk tillväxt på mer än 10 procent per år och 19 förvärv.

– Det finns stor kompetens i Eleda, och marknaden för deras tjänster växer starkt i hela Europa. Det är naturligt att Altor nu gör en delförsäljning, då värdet på Eleda idag är nästan lika stort som hela Altor-fonden. Vi är mycket glada över att kunna återinvestera ett betydande belopp och är övertygade om att Bain Capital är unikt positionerat för att hjälpa till i Eledas nästa tillväxtfas, säger Bengt Maunsbach, partner på Altor och ansvarig för industrisektorn.

– Eleda är på rätt sida av historien med en verksamhet som drivs av hållbarhetstrender som elektrifiering, förnybar energi, vattenförsörjning med mera, säger Ivano Sessa, partner och Head of Industrials på Bain Capital.

– Vi har blivit imponerade av Eledas entreprenörsanda och decentraliserade affärsmodell, som har gjort det möjligt för dem att attrahera de bästa medarbetarna i branschen och snabbt utöka sina tjänster som gynnar kunderna. Vi är glada över att arbeta med teamet på Eleda och Altor och ser fram emot att stötta Eleda i framtiden, tillägger Halvor Horten, partner och Head of Nordic region på Bain Capital.

– Det utvecklade entreprenörskapet och den starka professionalismen hos Eledas team har gjort det möjligt för företaget att växa organiskt och med nöjda kunder, samtidigt som de håller en hög förvärvstakt med betydande synergier. Vi är glada över att kunna fortsätta vårt partnerskap framöver, tillägger Karl Svenningsson, Director och delansvarig för svenska Business Services-sektorn på Altor.

Affären är villkorad av konkurrensmyndigheternas godkännande. Citigroup Global Markets agerade finansiell rådgivare till Altor och grundarna. Rothschild & Co var finansiell rådgivare till Bain Capital.

Med de nya ägarna är det sannolikt att Eleda blir mer internationellt fokuserat. Med en målsättning att omsätta 30 miljoner närmar sig Eleda Group de fyra stora byggentreprenörerna i Sverige.

Text: Micael Appelgren

Eleda Group

Eleda bildades för att bygga infrastrukturen, men verksamheten går allt mer mot att fokusera på "den gröna omställningen" Eleda har cirka 3000 medarbetare, en omsättning på cirka 15 miljarder kronor och huvudkontor i Stockholm. I gruppen finns företagen: Akea, Mark & Energibyggarna, Salboheds, JVAB, Craftor, Gatu och Väg Väst, One Nordic och i Norge: Gjermundshaug Anlegg och Anlegg Øst Entreprenør. Tidigare även Kewab.

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer