maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Infrajätten Eleda tar nytt steg i Norge

Den svenska infrastrukturjätten Eleda har ingått ett avtal om att köpa norska Gjermundshaug Anlegg AS och Anlegg Øst Entreprenør AS. Genom förvärvet etablerar sig Eleda i Norge och påbörjar nu sin internationella satsning.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article - Vi vill bygga en ledande position i Norden, och förvärvet av Gjermundshaug Anlegg och Anlegg Øst Entreprenør blir en viktig del av vår satsning utanför Sverige. Bolagen kompletterar varandra väl och vi ser goda möjligheter till fortsatt lönsam tillväxt. Tillsammans skapar vi mervärde för kunderna, säger VD Johan Halvardsson på Eleda. Foto: Micael Appelgren

Det är ingen liten spelare Eleda tar grepp om i Norge. Gjermundshaug Anlegg AS och Anlegg Øst Entreprenør AS är en koncern med över 300 anställda som varit med på spelplanen sedan 1949. 2021 hade koncernen en total omsättning på cirka 1,3 miljarder norska kronor och ett rörelseresultat på 140 miljoner norska.

- Med Eleda får vi en offensiv ägare som har tydliga tillväxtambitioner och finansiell styrka. Det passar oss eftersom vi vill växa ytterligare. Jag ser fram emot att vidareutveckla våra verksamheter tillsammans med Eleda, säger VD för Gjermundshaug Gruppen, Ole Gjermundshaug.

Eleda etablerades 2017 och har genom en offensiv förvärvsstrategi på kort tid etablerat sig som en ledande infrastrukturkoncern med verksamhet i hela Sverige. Koncernen har, före förvärvet, en årlig omsättning på drygt 11 miljarder kronor med cirka 2 400 anställda.

- Vi vill bygga en ledande position i Norden, och förvärvet av Gjermundshaug Anlegg och Anlegg Øst Entreprenør blir en viktig del av vår satsning utanför Sverige. Bolagen kompletterar varandra väl och vi ser goda möjligheter till fortsatt lönsam tillväxt. Tillsammans skapar vi mervärde för kunderna, säger VD Johan Halvardsson på Eleda.

Båda de förvärvade bolagen fortsätter som separata juridiska enheter med befintliga namn, på samma orter och med samma ledning som tidigare. Så som är brukligt när Eleda förvärvar.

- Den entreprenörsanda som präglar Eledas verksamhet samt deras kraftfulla tillväxt de senaste åren är något vi känner igen oss i och ser fram emot att bli en del av, tillägger General Manager för Anlegg Øst Entreprenør, Trond Musdalslien.

Köpet är villkorat av att transaktionen godkänns av norska konkurrensmyndigheterna. Myndighetens godkännande och det efterföljande slutförandet av förvärvet förväntas under första kvartalet 2023. Vad kostade förvärvet? Det vill parterna hålla hemligt.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer