maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Infranord shoppar specialmaskin i Italien

Infranord drar igång ett nytt koncept för mer effektiva byggen och byten av kontaktledningsanläggningar. Samtidigt investerar bolaget i en ny modern maskinpark. Leverantören är italienska SVI.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Den specialiserade utrustningen, som ska byggas av SVI S.p.A i Italien, består av flera fristående enheter som kan köras tillsammans som ett tåg eller fungera separat för att utföra sin del av arbetet. Foto: SVI/Infranord/Pressbild

- Järnvägen i Sverige och Norge elektrifierades tidigt och det finns ett växande behov av att byta ut stora delar av befintliga kontaktledningsanläggningar. Genom vår nya metod kommer vi att kunna genomföra byten av kontaktledningsanläggningar med högre effektivitet och kortare avstängningar av järnvägen för att minska påverkan på trafiken, säger Stefan Gustavsson, vd och koncernchef Infranord.

Den specialiserade utrustningen, som ska byggas av SVI S.p.A i Italien, består av flera fristående enheter som kan köras tillsammans som ett tåg eller fungera separat för att utföra sin del av arbetet. Maskinerna är specialbyggda för alla de moment som krävs för att både riva den gamla och bygga den nya kontaktledningen och strömförsörjningen. Enheterna kompletterar Infranords befintliga fundamentssättningståg och i kombination kan dessa maskiner genomföra fullständiga byten av kontaktledningsanläggningar mer effektivt framöver.

De nya maskinerna kan drivas på HVO, vilket får en betydande minskning av koldioxidutsläppen, och är utformade för att vara en bra och säker arbetsplats för våra medarbetare. Maskinerna är också anpassade för att kunna arbeta på sträckor där det nya signalsystemet ERTMS är installerat. Leverans av de nya maskinerna sker successivt under perioden december 2024 till april 2025.

Initialt kommer maskinerna att användas i Infranords norska verksamhet, men metoden kommer också att användas i Sverige för de stora byten av kontaktledningsanläggningar som behöver ske framöver.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer